„Convenția republicană se anunță unică din mai multe puncte de vedere. Donald Trump ar trebui să fie oficial desemnat candidat al Grand Old Party (GOP) la prezidențialele americane din 3 noiembrie, dar votul din 24 și 27 august urmează să se țină în privat. Pentru prima dată, aceasta ar putea avea loc fără prezența presei din cauza epidemiei de noul coronavirus, a anunțat o purtătoare de cuvânt a convenției republicane.

Convențiile de nominalizare sunt, tradițional, o binefacere pentru media ca și pentru candidați. Aceste evenimente sunt tribune importante care folosesc la difuzarea mesajului lor unui număr de alegători cât mai mare posibil.

”Vom fi fericiți să va informăm dacă lucrurile se schimbă”

„Ținând cont de restricțiile sanitare și de limitările de locuri existente în statul Carolina de Nord, prevedem închiderea activităților de la Charlotte de vineri, 21 august, până luni, 24 august”,  a declarat o purtătoare de cuvânt a convenției. „Vom fi fericiți să va informăm dacă lucrurile se schimbă, dar noi lucrăm cu respectarea parametrilor definiți de stat și a directivelor locale privind numărul de persoane care pot asista la evenimente”.

Delegații care vor merge la Charlotte, în Carolina de Nord, vor vota prin procură în numele celor peste 2.500 de delegați oficiali la congres. Delegații supleanți, ca și invitații, nu vor fi admişi.

În vreme ce epidemia continuă să progreseze în Statele Unite – 154.319 de morți și peste 60.000 de noi cazuri de Covid-19 a cincea zi la rând sâmbătă, potrivit numărătorii făcute de universitatea Johns-Hopkins – Donald Trump anunțase deja pe 23 iulie că anulează „marea” convenție republicană programată la Jacksonville (în Florida). Cu toate acestea, 336 de delegați ar trebui să se adune la Charlotte la sfârșitul lunii pentru a vota oficial și a-l face pe Trump candidatul lor o a doua oară.

Convenție aproape integral virtuală la democrați

În privat, unele delegații ale GOP au ridicat probleme logistice cu ocazia deplasărilor în anumite orașe, referindu-se la numărul tot mai mare de decizii care impun ordonanțe de carantină obligatorie pentru călătorii care vin din state unde virusul se răspândește.

Democrații au anunțat și ei, în urmă cu o lună, că și convenția lor, programată la Milwaukee (Wisconsin) între 17 și 20 august, va fi integral virtuală. Fostul vicepreședinte Joe Biden va accepta în persoană desemnarea sa drept candidat al partidului”, scrie Le Monde.