Evenimentul Zilei > International > Controverse stârnite de Trump, din primele zile la Casa Albă
Controverse stârnite de Trump, din primele zile la Casa Albă

Controverse stârnite de Trump, din primele zile la Casa Albă

Președintele american continuă să pună în practică promisiunile făcute în campania electorală, ceea ce mulți analiști politici considerau, înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, din SUA, că nu se va întâmpla, pentru că „sistemul american” nu-i va permite liderului să ia măsuri extreme

După ce a anunțat construirea unui zid la granița cu Mexicul, pentru stoparea imigrației ilegale, Trump a stârnit alte controverse, după ce a decretat interzicerea intrării în țară a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane și apoi a demis doi responsabili care au refuzat să pună în practică acest ordin executiv.

Schimbări la vârf

Președintele american a eliberato din funcție pe procurorul general Sally Yates, după ce aceasta a transmis o scrisoare în care cerea Departamentului de Justiție să nu aplice ordinul privind blocarea intrării în țară a cetățenilor din Irak, Iran, Siria, Yemen, Libia, Sudan și Somalia.

Sally Yates ocupa postul de ministru al Justiției din timpul administrației Obama și urmează să fie înlocuită de Jeff Sessions, care era, aseară, audiat în Senat.

Semnalul pe care îl transmit aceste demiteri rapide este că președintele își va impune autoritatea cu orice preț asupra guvernului federal și nu va avea răbdare cu cei care încearcă să blocheze măsurile pe care el le-a promis în campania electorală.

Democrații l-au acuzat imediat pe președintele republican că încalcă independența Justiției. „Trump a avut un comportament nixonian, în modul de abordare și executare, și amenință independența îndelungată a Departamentului Justiției”, a scris, pe Twitte, congressmanul republican John Conyers. „Dacă cineva din guvern consideră că directivele sale sunt ilegale și neconstituționale, el îl va concedia pur și simplu, ca și când guvernul este o emisiune de televiziune”, a spus el.

Ordinele nu se discută

Dana Boente, procuror pentru Districtul Estic din Virginia, a fost numit interimar pe postul de procuror general, până când Senatul îl audiază și votează pe cel nominalizat în funcție, Jeff Sessions, adică, probabil până la sfârșitul săptămânii. Boente a dat imediat instrucțiuni ca „Departamentul să implementeze ordinele exeutive ale președintelui”.

De asemenea, Trump l-a înlocuit, luni, pe şeful interimar al Agenţiei pentru Imigraţie şi Vămi, Daniel Ragsdale cu Thomas Homan, care „va lucra la aplicarea legilor noastre privind imigrația pe teritoriul SUA, în conformitate cu interesul nostru național”

Dezbatere

Parlamentarii britanici vor discuta despre vizita de stat pe care ar urma să o facă Donald Trump la Londra, anul acesta. Dezbaterea va avea loc în Camera Comunelor în 20 februarie, după ce o petiție care cere anularea vizitei a strâns 1,6 milioane de semnături. O altă petiție, pro-Trump, tot în Marea Britanie, a adunat mai mult de 100.000 de semnături, așa că va fi obligatoriu suspusă dezbaterii parlamentare. Donald Trump ar urma să fie primit de Regina Elisabeta a II-a. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a insistat că Trump trebuie primit la Londra, amintind de vizitele lui Nicolae Ceaușescu și Robert Mugabe în Marea Britanie.