Evenimentul ZileiSocialContraindicații severe pentru Pastila Anti-Covid de la Pfizer! Cu ce medicamente intră în conflict

Contraindicații severe pentru Pastila Anti-Covid de la Pfizer! Cu ce medicamente intră în conflict

Contraindicații severe pentru Pastila Anti-Covid de la Pfizer! Cu ce medicamente intră în conflict
Pe măsură ce creștere numărul celor infectați cu varianta omicron, primele pastile antivirale pentru Covid-19 promit o protecție nesperată pentru persoanele cu risc de boală severă. Cu toate acestea, mulți oameni cărora le-a fost prescrise noile medicamente Pfizer sau Merck vor necesita o monitorizare atentă de către medici și farmaciști. Antiviralele ar putea să nu fie sigure pentru toată lumea, avertizează experții.

Organizația americană FDA (Administrația Federală pentru Medicamente) a autorizat pastila Paxlovid de la Pfizer pentru forme ușoare de Covid. Mai ales pentru persoane de până la 12 ani care au afecțiuni de bază care cresc riscul de spitalizare și deces din cauza coronavirusului, cum ar fi boli de inimă sau diabet.

Cu toate acestea, unul dintre cele două medicamente din cocktailul antiviral ar putea provoca interacțiuni severe sau care pun viața în pericol cu ​​medicamentele utilizate pe scară largă, inclusiv statine, diluanți ai sângelui și unele antidepresive. Totodată, FDA nu recomandă Paxlovid pentru persoanele cu boli severe ale rinichilor sau ficatului, scrie NBC News.

Acoperire completă a pandemiei de Covid-19

Din cauza preocupărilor experților cu privire la potențialele efecte secundare ale molnupiravirului Merck, FDA a limitat utilizarea acestuia la adulți și numai în scenariile în care alte tratamente autorizate, inclusiv anticorpii monoclonali, sunt inaccesibile sau nu sunt „adecvate clinic”.

Cocktailul Paxlovid constă din două tablete de nirmatrelvir antiviral și o tabletă de ritonavir, un medicament care a fost folosit de mult timp ca agent de stimulare în regimurile HIV. Ritonavirul suprimă o enzimă hepatică-cheie numită CYP3A, care metabolizează multe medicamente, inclusiv nirmatrelvir. În cazul tratamentului cu Paxlovid, ritonavirul încetinește descompunerea antiviralului activ de către organism și îl ajută să rămână la un nivel terapeutic mai mult timp.

Efectul de stimulare a fost crucial, arătând eficacitatea ridicată a Paxlovid în studiile clinice

Atunci când Paxlovid este asociat cu alte medicamente care sunt, de asemenea, metabolizate de enzima CYP3A, principala îngrijorare este că componenta ritonavir poate crește medicamentele administrate concomitent la niveluri toxice.

Complicând lucrurile, medicamentele care prezintă riscuri de interacțiune sunt prescrise pe scară largă persoanelor cu cel mai mare risc de a fi infectate cu Covid din cauza altor afecțiuni de sănătate.

Medicamentele includ, dar nu se limitează la diluanți ai sângelui; medicamente anti-convulsii; medicamente pentru ritmuri neregulate ale inimii, hipertensiune arterială și colesterol crescut; antidepresive și medicamente anti-anxietate; imunosupresoare; steroizi (inclusiv inhalatoare); tratamente HIV; și medicamente pentru disfuncția erectilă.

„Unele dintre aceste interacțiuni potențiale nu sunt banale, iar unele asocieri trebuie evitate cu totul”, a spus Peter Anderson, profesor de științe farmaceutice la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus. „Unele sunt probabil ușor de gestionat. Dar la unii va trebui să fim foarte atenți.”

În fișa despre Paxlovid, FDA a publicat o listă detaliată a medicamentelor care pot interacționa dăunător cu ritonavir, inclusiv cele care nu ar trebui să fie asociate cu antiviralele Covid.

Riscurile pot fi gestionate

Cu toate acestea, farmaciștii subliniază că multe dintre interacțiunile medicamentoase sunt gestionabile și că nu ar trebui să împiedice majoritatea oamenilor să ia Paxlovid.

„Farmaciștii sunt experți foarte bine pregătiți în siguranța și monitorizarea medicamentelor și sunt o sursă excelentă de informații și sfaturi despre interacțiunile dintre medicamente și, de asemenea, suplimente și produse pe bază de plante”, a spus Emily Zadvorny, un farmacist clinic, care este directorul executiv al Societății Farmaceștilor din Colorado. „Ei vor ajuta la determinarea dacă există o interacțiune semnificativă și vor găsi soluții pentru a atenua interacțiunea, dacă este posibil.”

Un medicament inovator

Vestea bună este că furnizorii de servicii medicale au experiență în utilizarea ritonavirului în rândul persoanelor cu HIV – un grup care ia adesea medicamente pentru alte afecțiuni, în plus față de terapia antiretrovială.

Dr. William Werbel, profesor asistent de medicină la Universitatea Johns Hopkins, specializat în boli infecțioase de transplant, le-a sfătuit pe persoanele cu risc crescut de complicații ale Covid-19 să discute cu furnizorii lor de asistență medicală, precum și cu un farmacist priceput, despre schimbările pe care le-ar putea face la regimurile lor de medicamente în cazul în care au nevoie de Paxlovid – chiar înainte de a se infecta cu virusul.

Oricine caută Paxlovid, care trebuie prescris în termen de cinci zile de la primele simptome, ar trebui să fie sigur că le-a comunicat medicilor și farmaciștilor listele complete cu alte medicamente și suplimente fără prescripție medicală pe care le iau, a spus Anderson.

Precauții suplimentare

Unele medicamente, cum ar fi anumite statine, sunt cel mai probabil sigur pentru a opri administrarea în timpul tratamentului cu pastilele Covid, a spus Anderson. De exemplu, ar putea fi mai bine să rămâi pe anumiți diluanți ai sângelui, dar să scazi dozele. Unele medicamente pentru ritmul cardiac nu pot fi luate cu Paxlovid.

În schimb, unele medicamente anti-convulsii pot stimula acțiunea metabolică a enzimelor hepatice și, astfel, pot scădea nivelurile de Paxlovid din organism, la fel ca suplimentul pe bază de plante din sunătoare. FDA a avertizat că nu ar trebui combinate cu Paxlovid.

 


Accesează: