Evenimentul Zilei > Justitie > Contrabanda cu parfumuri de la Constanța continuă. Captura uriașă făcută de procurorii DIICOT
Contrabanda cu parfumuri de la Constanța continuă. Captura uriașă făcută de procurorii DIICOT

Contrabanda cu parfumuri de la Constanța continuă. Captura uriașă făcută de procurorii DIICOT

Un container sosit din Turcia care conținea peste 65.000 de sticle de parfum a fost găsit de procurorii DIICOT. Valoarea totala a mărfii găsită în container este de peste trei milioane de euro.

Un container sosit din Turcia care conținea peste 65.000 de sticle de parfum a fost găsit de procurorii DIICOT. Valoarea totala a mărfii găsită în container este de peste trei milioane de euro.

Verificările au avut loc în dosarul care vizează o grupare specializată în contrabandă cu parfumuri ale unor branduri cunoscute, în care sunt implicaţi şi poliţişti de la BCCO Constanţa şi vameşi.

Poliţia Română a anunţat, joi, că poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Poliţiei Judeţene Constanţa, împreună cu autorităţile vamale din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor şi Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea, sub conducerea DIICOT – Structura Centrală, au făcut, în 16 martie, o percheziţie a unui container adus din Turcia, în Portul Constanţa, care conţinea produse importate de o societate comercială.

Ce se arată în comunicatul de presă emis de Poliție

„Au fost vizaţi membrii unei grupări infracţionale organizate, specializate în contrabandă cu produse de parfumerie şi alte produse de lux, provenite din spaţiul extracomunitar, în special din Turcia. În urma percheziţiei containerului respectiv, în interiorul acestuia, au fost descoperite 503 cutii cu sticle cu lichid parfumat, ambalate individual, în cutii inscripţionate cu mărci de parfumuri consacrate. Au fost inventariate 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantităţi şi branduri, cu valoare de piaţă ce depăşeşte 3 milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România şi alte state din U.E”, se arată în comunicatul Poliţiei.

În acest dosar, în 11 martie, au fost prinse în flagrant trei persoane din cadrul grupării, având asupra lor 5.600 de dolari, 1.600 de dolari şi 31.500 de dolari, reprezentând „obiectul infracţiunilor de corupţie comise de reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu, care ar fi sprijinit activitatea infracţională”.

Opt dintre membrii grupării au fost arestați preventiv

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei Generale Anticorupţie, sub conducerea procurorilor de caz din cadrul DIICOT – Structura Centrală, opt dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv, în 13 martie, iar faţă de 6 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Anchetatorii au menţionat că, prin activitatea infracţională, ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de aproximativ 25.000.000 de euro, reprezentând accize şi TVA.

„S-a reuşit, prin eforturile depuse de organele de cercetare penală, indisponibilizarea, în total, a peste 275.000 de parfumuri contrafăcute, importate de membrii grupării, din Turcia, ce erau destinate comercializării ilegale atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state membre al U.E. Acestea aveau o valoare de piaţă de peste 10 milioane de euro”, a mai transmis Poliţia Română.

S-au efectuat 57 de percheziții la dimiciliile suspecților

În 11 martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei Generale Anticorupţie, au făcut 57 de percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj, Constanţa, Bacău, Vrancea, Ilfov şi municipiul Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

Potrivit DIICOT, în Franţa şi Italia, au fost efectuate, în baza unor ordine europene de anchetă, alte două percheziţii domiciliare.

Ce au declarat procurorii DIICOT

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2020 – februarie 2021, pe raza municipiilor Constanţa şi Bucureşti, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat cu ramificaţii internaţionale, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi de corupţie în formă continuată. Grupul infracţional a fost format din cetăţeni turci şi mai mulţi cetăţeni români, printre care şi un comisar şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, un agent şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi – Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa”, precizau procurorii.

Astfel, liderii grupului infracţional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.

Acte de contrabandă demascate de DIICOT

„Operaţiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăţi comerciale, în baza unor declaraţii vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud. Introducerea în ţară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înţelegerii prealabile stabilite de către cetăţenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor. Totodată, gruparea a beneficiat şi de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalităţile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidenţiate în documentele vamale”, arăta DICOT.

„În vederea obţinerii sprijinului acestor funcţionari, în formele menţionate, în legătură cu neîndeplinirea unor acte intrând în atribuţiile lor de serviciu, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri sau în considerarea influenţei pe care au lăsat să se creadă că o au asupra altor funcţionari, pentru a-i determina să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri. Astfel, liderii grupării au promis, iar după obţinerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operaţiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conţinea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, arăta DIICOT.

Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienţi din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost duse atunci pentru audieri 40 de persoane.