Declaraţiile preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis:

„După ce moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi și Guvernul Orban a fost demis, am fost invitați astăzi de către președintele României, constituțional, să luăm parte la consultări. Am venit cu aceeași propunere, pe care o cunoașteți deja, în persoana domnului Remus Pricopie prim-ministru. Din acest moment decizia aparține președintelui României pentru ce durată, mai scurtă sau mai lungă, se va desfășura această criză guvernamentală și politică”.

„Noi, Partidul Social Democrat, ne-am făcut datoria de a apăra democrația astfel încât legile electorale să nu fie modificate cu atât de puțin timp până la desfășurarea lor. Acum am avut de-a face cu o modificare la alegerile locale. Cu alte cuvinte, trecând moțiunea, alegerile locale vor fi pentru primari dintr-un singur tur, respectiv pentru președinții Consiliilor Județene prin vot direct. Urmând să intrăm printr-o dezbatere transparentă și publică, în Parlament, pentru a face modificări la alegerile locale în perspectiva anului 2024, cum este și corect și constituțional”.

„Așteptăm decizia președintelui României și o să venim cu decizia Partidului Social Democrat. Am convocat deja colegii mei de partid, luni, pentru o ședință. Partidul Social Democrat, în acest moment, are un plan comun. Cum avem și o propunere comună cu partidul Pro România”.

„Am luat şi eu act din presă de autopropunerea domnului Orban din nou de a fi primul ministru al României, după ce a existat în parlamentul cel mai mare scor la o moţiune de cenzură post-decembristă, consider, nu ştiu nici cât d elegală este tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru, vom vedea, nu sunt specialist în Constituţie, dar cu certitudine vom cere lămuriri până se va ajunge la un vot în parlament”.

„Domnul Orban dovedeşte în continuare, nu iese din logica abuzului de putere şi, mai nou, din logica ordonanţelor date noaptea fără avize şi a încălcării Constituţiei şi de a crea un conflict constituţional, juridic între guvern şi parlament. Domnul Orban ar trebui să respecte parlamentul şi leglie ţării şi mai ales Constituţia”.

Întrebat care au fost argumentele prezentate în faţa preşedintelui pentru propunerea PSD, Marcel Ciolacu a spus: „E o propunere foarte serioasă. Domnul profesor Pricopie chiar este o propunere serioasă şi preşedintele României a luat act de propunerea noastră”.

Iar când a fost întrebat dacă xistă vreo şansă sau vreun argument ca PSD să voteze unul dintre cele două guverne Orban în Parlament, liderul interimar al PSD a declarat: „Haideţi să vedem… Momentan, decizia aparţine preşedintelui României, preşedintele decide cât de lungă sau scurtă este această criză guvernamentală. PSD este de acord cu orice variantă respectând legea şi, repet, Constituţia României”.

Chestionat de reporteri în legătură cu posibilitatea ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate în același timp cu localele, Ciolacu a spus: „Eu cred că sunt pic cam devreme aceste discuţii, n-au avut loc nici astăzi, n-am avut astfel de discuţii  nici cu domnul Orban, nici cu absolut nimeni”.

Președintele PSD a încheiat spunând că, dacă preşedintele îl va desemna pe Ludovic Orban pentru formarea unui nou executiv, va sesiza Curtea Constituţională.

Te-ar putea interesa și: