Evenimentul Zilei > Actualitate > Construcția Spitalului Regional Iași a primit undă verde. Guvernul împrumută 250 de milioane de euro
Construcția Spitalului Regional Iași a primit undă verde. Guvernul împrumută 250 de milioane de euro

Construcția Spitalului Regional Iași a primit undă verde. Guvernul împrumută 250 de milioane de euro

Cosntrucția Spitalului regional de urgență din Iași poate începe. Guvernul a semnat acordul de împrumut pentru jumătate din suma necesară investiției.

Construcția Spitalului Regional Iași a primit undă verde.

Spitalul Regional de Urgență Iași are asigurată jumătate din suma necesară investiției. Valoarea totală a proiectului a fost stabilită la 500.350.000 de euro și conform și se estimează că această investiție va deveni funcțională în 2027.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunţat că a fost semnat un acord de împrumut dintre Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii. Acordul de împrumut este pentru 250 de milioane de euro. Suma reprezintă aproape jumătate din valoarea investiţiei pentru Spitalul Regional de Urgență Iași.

„O promisiune pe care guvernul de atunci condus de Ludovic Orban a făcut-o în campania electorală se materializează acum. Echipa noastră de la Iaşi este cooptată prin ordin de ministru în echipa de lucru pentru licitaţia pentru proiectare. Urmează ca pe data de 29 martie să fie deschise cele trei oferte şi să facem o evaluare cât mai rapidă astfel încât să dăm drumul la proiectul tehnic de execuţie pentru SRU Iaşi. Un context favorabil pentru care ne bucurăm. În acelaşi timp mulţumim pentru că nu s-a abandonat acest proiect important pentru noi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Construcția Spitalului Regional Iași a primit undă verde

Primarul Chirica a precizat că va purta discuții cu specialiștii în sănătate din Iași pe tema construcției noii unități spitalicești.

„Pe biroul meu se află structura spitalicească inclusiv cu dotări. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu toţi managerii de spitale care coordonează unitate de tip urgenţe pentru a putea să tragem concluzia cea mai bună pentru acest proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform temei de proiectare, Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va avea şapte etaje supraterane şi două în subteran. Acesta va avea un corp orizontal în care vor fi amenajate structure de investigaţii, diagnostic, tratament, şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare cu paturi.

SRU Iaşi va avea o capacitate de 850 de paturi, din care 776 vor fi pentru îngrijire medicală internă acută, iar alte 74 pentru îngrijirea critică. La cele 850 de paturi se vor adăuga alte 60 paturi pentru UPU şi 40 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu şi 19 săli de operaţii.

În cadrul spitalului se estimează că vor lucra aproximativ 3.000 de angajați. Numărul annual de pacienți care vor primi îngrijiri medicale este apreciat la aproape 100.000. Aceștia vor proveni din toată regiunea Moldovei.