Evenimentul Zilei > Social > Primul raport IGSU, după tragedia de la Constanța: disfuncționalități și încălcări de proceduri
Primul raport IGSU, după tragedia de la Constanța: disfuncționalități și încălcări de proceduri

Primul raport IGSU, după tragedia de la Constanța: disfuncționalități și încălcări de proceduri

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat joi seara un prim raport privind intervenţia în cazul incendiului de zilele trecute de la Constanţa. Incendiul a provocat decesul unei femei care a sărit în gol de la etajul 6 al unui bloc. Regretabilul eveniment a evidențiat încă o dată lipsa de echipamente a echipajelor de intervenție. Femeia ar fi putut fi salvată cu o banală saltea pneumatică.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a oferit un prim raport privind incendiul din Constanța

În aceste condiții, responsabililor din domeniu li s-au cerut să dea cât mai repede declarații și explicații. Astfel, într-un comunicat transmis , IGSU precizează că s-au dispus verificări privind: modul de gestionare a apelului de urgenţă de către operatorii din dispeceratul ISU Constanţa; respectarea aspectelor procedurale privind colectarea datelor de interes operativ, respectiv fluxul informaţional – decizional către structurile operaţionale din subunităţile de intervenţie şi către structurile ierarhic superioare; clarificarea momentelor orare privind alertarea resurselor de intervenţie, tipologia acestora, timpii operativi de echipare a personalului şi începerea deplasării către locul evenimentului, precum şi ajungerea la locul incendiului; acţiunile de organizare a intervenţiei la faţa locului.

„Comisia de verificare, constituită din ofiţeri ai IGSU, a identificat pe timpul acţiunii mai multe disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte conţinutul rapoartelor operative, stabilit prin reglementări incidente, în sensul transmiterii şi consemnării parţiale ori eronate a timpilor operativi de alertare şi de ajungere la locul intervenţiei, respectiv neutilizarea mijloacelor de comunicaţii pe care personalul operativ le avea la dispoziţie. Consecinţele directe ale acestor erori le reprezintă ajungerea cu întârziere a unor resurse la locul intervenţiei şi imposibilitatea fundamentării fără echivoc a analizei ulterioare a intervenţiei”, precizează sursa citată.

Apelul de urgență la Centrul 112 a fost realizat la orele 09:14:56

Potrivit datelor transmise și obținute de către IGSU, privind momentul alertării forţelor de intervenţie, reiese că apelul de urgenţă a fost efectuat la Centrul 112 la ora 09:14:56 de către un locatar al imobilului în care se manifesta incendiul. El a fost transferat , după colectarea primelor date, la ora 09:15:51, către agenţia Pompieri (dispeceratul ISU Constanţa).

”Coroborând cele două momente orare cu imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere video din Detaşamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel”, rezultă că momentul alertării este 09:16:24, forţele de intervenţie începând deplasarea la ora 09:20:14, cu un minut mai mult faţă de intervalul maxim stabilit prin legislaţia subsecventă”, mai arată IGSU.

La locul incendiului au ajuns primele resurse la 09:23

La eveniment a fost alocată şi trimisă o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime din cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa – Palas, deoarece cea existentă în dotarea DP ”Sbl. Fripis Marius-Daniel” era defectă și scoasă din uz.

„Momentul alertării acestei resurse, deşi, potrivit procedurilor operaţionale aplicabile, ar fi trebuit să fie foarte apropiat de momentul alertării primelor forţe, nu a fost realizat decât la ora 09:27:43, la circa 11 minute după alertarea autospecialelor din cadrul Detaşamentului de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel”. Totuşi, în fluxul operaţional de raportare al ISU Constanţa către IGSU, ora alertării autospecialei de intervenţie şi salvare de la înălţime a fost consemnată în mod incorect ca fiind 09:15. Momentul ajungerii la locul intervenţiei a primelor resurse alertate este ora 09:23, date înregistrate pe tableta aflată în dotarea ambulanţei SMURD tip B2, deşi membrii echipajului au declarat că în fapt momentul ajungerii la faţa locului ar fi fost cu două minute mai devreme, respectiv ora 09:21″, precizează comunicatul citat.

Autospeciala de intervenție și salvare la înălțime a ajuns la orele 09:41, la aproximativ 16 minute după ce femeia a căzut în gol

„Din imaginile video analizate de comisia de verificare şi din susţinerile personalului Detaşamentului de Pompieri Constanţa – Palas reiese că autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţime a fost alertată la ora 09:27:43, părăseşte incinta subunităţii la ora 09:30:35 şi ajunge la locul intervenţiei la ora 09:41, la aproximativ 16 minute după ce victima a căzut în gol. Facem menţiunea că în raportarea ISU Constanţa către dispeceratul IGSU este consemnată nereal ca moment a alertării autospecialei de intervenţie şi salvare de la înălţime ora 09:15, iar ora sosirii la locul incendiului este 09:27. În realitate, autospeciala a început deplasarea din subunitate la ora 09:30:35”, subliniază IGSU.

Asistenţa medicală de urgenţă a victimei a fost asigurată de paramedicii SMURD, după prăbuşirea victimei, prin scoaterea acesteia din zona de pericol imediat (aflată sub spaţiul incendiat) şi efectuarea manevrelor de resuscitare, respectiv de acordare a primului ajutor calificat. Ulterior, asistenţa medicală de urgenţă a victimei a fost asigurată şi de către un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă, încadrat cu medic.

S-au constatat disfuncționalități și încălcări de norme procedurale

„Pe lângă disfuncţionalităţile expuse, Comisia de verificare a mai constatat încălcarea unor norme procedurale privind echiparea personalului la locul intervenţiei, superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor în domeniul logistic prin neasigurarea menţinerii în stare de operativitate a tehnicii de intervenţie din dotare, respectiv nereguli identificate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ”, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.