Evenimentul Zilei > International > Consiliul de Securitate al ONU a DECIS. Măsurile care s-au CERUT pentru Coreea de Nord
Consiliul de Securitate al ONU a DECIS. Măsurile care s-au CERUT pentru Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a DECIS. Măsurile care s-au CERUT pentru Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgență după gestul Coreei de Nord.

Acesta a condamnat marţi în unanimitate Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete pe deasupra insulei Hokkaido din nordul Japoniei, informează Reuters.

Cei 15 membri ai Consiliului au declarat că a fost un act "revoltător" şi că este "de o importanţă vitală" ca Phenianul să acţioneze imediat şi concret pentru reducerea tensiunilor. 

De asemenea, Consiliul a cerut tuturor ţărilor să implementeze sancţiunile împotriva Coreei de Nord decise de Organizaţia Naţiunilor Unite. 

Rezoluţia adoptată marţi a fost redactată de Statele Unite şi reafirmă "angajamentul faţă de o soluţie paşnică, diplomatică şi politică". Documentul nu ameninţă Phenianul cu noi sancţiuni.

Unii diplomaţi au arătat, conform Reuters, că Rusia şi China – membri permanenţi ai Consiliului de Securitate – consideră că doar lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune sau un test nuclear ar impune alte sancţiuni. 

După reuniunea Consiliului, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat că Washingtonul nu va permite Phenianului să îşi continue acţiunile ilegale şi va cere Coreei de Nord să recunoască "pericolul la care se expune" când lumea întreagă este unită împotriva sa, informează Agerpres

Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii diplomatici ai Rusiei şi Chinei au cerut Statelor Unite să renunţe la desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud; ambasadorul rus a insistat ca americanii să reducă amploarea exerciţiilor militare alături de sud-coreeni.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: