Avertismentul venit din partea instituției de apărare a drepturilor omului (care nu este o instituție a UE) vine într-un moment în care autoritățile de la Bruxelles-ul analizează dacă Varșovia a încălcat standardele democratice europene sau nu, scrie Euronews.

Partidul de dreapta, eurosceptic, Lege și Justiție, care a venit la putere în octombrie, a făcut schimbări la Curtea Constituțională, care acordă puteri sporite guvernului.

Comisarul Consiliului Europei Nils Muiznieks a declarat că „parlamentarii și guvernul ar trebui să-și schimbe urgent atitudinea”, în urma unui raport făcut după vizita din Polonia, din februarie. În primul rând este îngrijorătoare „paralizia prelungită” a Curții Constituționale. „Nu am întâlnit o astfel de situație în Europa, unde cheia democrației este echilibrul între puteri. Așa că privesc aceste acțiuni cu îngrijorare”, a spus el.

Polonia adoptă prea repede legile și trebuie să acorde timp avocatului poporului, societății civile și partenerilor internaționali să se implice.

Polonezii spun, însă, că raportul care vizează justiția, presa, drepturile femeii și egalitatea de gen este părtinitor și selectiv.

De altfel, Varșovia a criticat UE că se amestecă în treburile sale interne și încearcă să amâne cât mai mult posibil răspunsul pe care îl așteaptă Comisia Europeană.

Te-ar putea interesa și: