Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce spune un fost CONSILIER PREZIDENŢIAL că afacerea celor patru CORVETE devine tot mai SUSPECTĂ
De ce spune un fost CONSILIER PREZIDENŢIAL că afacerea celor patru CORVETE devine tot mai SUSPECTĂ

De ce spune un fost CONSILIER PREZIDENŢIAL că afacerea celor patru CORVETE devine tot mai SUSPECTĂ

Fostul consilier prezidenţial şi ambasador în Finlanda, Cătălin Avramescu, scrie pe contul său de Facebook că achiziţionarea celor patru corvete de la grupul olandez Damen Shipyards Group devine tot mai suspectă.

“De ce s-a aprobat în CSAT cumpărarea a patru nave din clasa Sigma, cu 1,6 miliarde de dolari (corvete în valoare de 1,6 miliarde de euro – n.red.), devine din ce în ce mai suspect pe măsură ce descoperim noi informații.
Principalul oponent al acestor nave, în Marea Neagră, ar fi fregatele rusești de ultimă generație, din clasa Admiral Grigorovich. Însă acestea sunt nave mai puternic înarmate decât acelea din clasa Sigma și au un deplasament de circa 4000 de tone fiecare (versus 2300 ale clasei Sigma).
Și atunci de ce CSAT a aprobat cumpărarea acestor nave?
O afacere în "interesul na
țional"…”, a scris Cătălin Avramescu.

Guvernul României a adoptat, în ședința din 29 noiembrie, Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje.

Biroul Permanent al Senatului a hotărât, pe 7 noiembrie, să lase viitorului parlament sarcina de a aproba achiziţionarea celor patru corvete. Eu vă propun să le trimitem la comisii şi, cum spunea şi domnul vicepreşedinte Chelaru, să dăm de lucru viitorului Parlament. Nu o să luăm o hotărâre acum. Da”, a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: