Evenimentul Zilei > International > Congresul SUA recunoaște genocidul armean. Turcia amenință pe față
Congresul SUA recunoaște genocidul armean. Turcia amenință pe față

Congresul SUA recunoaște genocidul armean. Turcia amenință pe față

Ankara respinge termenul de „genocid” și reacționează agresiv, punând în discuție relațiile bilaterale

Adoptarea de către Senatul SUA, joi, a unei rezoluţii care recunoaşte genocidul armean „pune în pericol viitorul relaţiilor” între Turcia şi SUA, a avertizat Ankara, care a respins termenul de ”genocid„.

„Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (…) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale”, a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, scrie Agerpres.

Senatul american a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluție, propusă de democratul Bob Menendez, care recunoaște genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor a luat o decizie similară cu o majoritate zdrobitoare, un vot care a provocat la rândul lui reacţia vehementă a Turciei.

Textul face apel la „comemorarea genocidului armean” şi la „respingerea tentativelor (…) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean”, în cadrul unei rezoluţii nelegislative care a fost anterior blocată de mai multe ori în Senat de aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump.

„Sunt fericit că această rezoluţie a fost adoptată într-o epocă în care există încă supravieţuitori ai genocidului care vor putea vedea că Senatul recunoaşte ceea ce au îndurat”, a declarat senatorul în hemiciclu, în cadrul unui discurs pe care l-a întrerupt din cauza emoţiei.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar