În primele sale comentarii publice făcute de la confruntările soldate cu morţi, Modi a spus că India este gata să răspundă la instigările de-a lungul frontierei disputate unde au murit militarii în luptele cu trupele chineze de săptămâna aceasta.

“Aş dori să asigur ţara că sacrificiul ‘jawanilor’ noştri nu va fi în van”, a spus Modi folosind un termen indian care îi desemnează pe soldaţi. “Pentru noi, unitatea şi suveranitatea ţării este cel mai important lucru. India vrea pace dar este capabilă să dea un răspuns pe potrivă dacă este instigată”, a continuat el, conform agenţiei Asian News International.

Cel puţin 20 de militari indieni au fost ucişi în confruntarea din Valea Galwan din statul nordic Ladakh, regiune muntoasă izolată care face parte din frontiera disputată de 2.520 de mile dintre India şi China. Ciocnirile au izbucnit din luna aprilie, când trupele chineze au pătruns în zona disputată situată de-a lungul Liniei de control real, acceptată după războiul de frontieră din 1962 dintre cele două ţări.

Se presupune că au fost desfăşuraţi mii de militari chinezi, aparent pentru a împiedica proiectele de construcţie indiene care includ drumuri şi aerodromuri, care i-ar spori Indiei capabilităţile şi nivelul de pregătire militară de-a lungul zonei izolate de frontieră. India a răspuns prin trimiterea de trupe suplimentare în regiunile de la graniţa disputată.

Armata indiană a spus că printre morţi au fost şi soldaţi chinezi, dar că Beijingul nu a confirmat nicio victimă. Editorul ziarului naţionalist de stat Global Times a spus că în luptă au murit (şi) militari chinezi.

Surse indiene de la New Delhi au spus pentru The Guardian că majoritatea celor care au murit – inclusiv un ofiţer indian – au fost împinşi sau au căzut de pe terenul muntos.

În mod obişnuit, trupele din zonă nu sunt înarmate pentru a evita o escaladare, aşa că în luptă au folosit pumnii, pietre şi alte arme improvizate. Ciocnirea s-a petrecut pe un întuneric aproape deplin, în timpul nopţii, cu participarea a 600 de soldaţi, relatează The Guardian.

Modi a ajuns ţinta criticilor pe plan intern pentru că a păstrat tăcerea asupra confruntării. Rahul Gandhi, fost preşedinte al Partidului Congresului Indian, principala formaţiune de opoziţie faţă de partidul naţionalist Bharatiya Janata al lui Modi şi membru al dinastiei politice Nehru-Gandhi, a spus marţi că premierul stă “ascuns”.

“De ce tace premierul? De ce se ascunde?”, a întrebat Gandhi. “Ajunge! Trebuie să ştim ce s-a întâmplat. Cum îndrăzneşte China să ne ucidă soldaţii? Cum îndrăznesc ei să ne ia pământul?”

La o informare de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian le-a spus reporterilor că forţele indiene se fac vinovate de violenţe. “Partea indiană a violat drastic consensul nostru şi a trecut de două ori linia de frontieră şi a provocat şi atacat forţele chineze”, a spus el.