„În această dimineaţă, gărzile de coastă elene au semnalat mai multe incidente în care gărzile de coastă şi marina Turciei au însoţit ambarcaţiuni fragile la frontiera europeană, într-o tentativă de a provoca o escaladare cu Grecia“, a afirmat ministerul citat într-un comunicat.

Gărzile de coastă greceşti anunţaseră anterior că una din navele lor de patrulare din apropierea insulei Lesbos a fost „hărţuită” de un vas turcesc, care se angajase în „manevre periculoase”.

Acestea au publicat o înregistrare video care arată, potrivit lor, o ambarcaţiune a gărzilor de coastă turce apropiindu-se periculos de un vas grec şi făcându-l să se clatine.

Turcia ajută vasele cu migranți să ajungă în Grecia

Navele de patrulare ale Turciei au încercat de două ori să ajute ambarcaţiuni cu migranţi să pătrundă în apele teritoriale greceşti, potrivit gărzilor de coastă elene.

Într-unul din aceste incidente, două nave de patrulare turce au „încercat să împingă” o ambarcaţiune cu migranţi în apele teritoriale ale Greciei, conform părţii elene.

Atena doreşte ca Ankara să supravegheze mai bine rutele de imigraţie şi să preia pe teritoriul său 1.450 de persoane cărora le-a fost refuzat drept de azil în insulele greceşti.

În cursul unei vizite pe insula Lesbos în această săptămână, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson ceruse Turciei readmiterea de „urgenţă a migranţilor” returnaţi de Grecia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful Consiliului European, Charles Michel, urmează să se deplaseze săptămâna viitoare în Turcia pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu care vor analiza dosarul migraţiei şi alte probleme regionale, notează Agerpres.

Alt conflict mocnit pe tema zăcamintelor de gaze din Mediterana

Un alt conflict între Turcia și Grecia este și pe tema drepturilor de explorare și exploatare a uriașelor zăcăminte de gaze naturale în Mediterana de est devine din ce în ce mai militarizat, crescând și riscul unei confruntări între doi membri ai NATO.