Evenimentul Zilei > International > Condițiile de pace ale lui Putin. Moscova și Kievul se acuză reciproc
Condițiile de pace ale lui Putin. Moscova și Kievul se acuză reciproc

Condițiile de pace ale lui Putin. Moscova și Kievul se acuză reciproc

Înaintea începerii unei noi runde de negocieri de pace, Kremlinul a anunţat duminica că trebuiesc îndeplinite unele condiţii incluse în acordurile de pace de la Minsk pe tema conflictului din estul Ucrainei, au relatat agenţiile de presă ruse.

În prezent consilierii politici lucrează la o posibilă rundă de discuţii de acest fel în cadrul aşa-numitului format Normandia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la un post public de televiziune.

Agenţiile de presă ruse nu au oferit imediat mai multe detalii.

Se încearcă detensionarea tensiunilor

Formatul Normandia a adus la aceeaşi masă a discuţiilor liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei cu scopul de a contribui la încetarea conflictului din estul separatist al Ucrainei între forţele Kievului şi separatişti proruşi.

Estul Ucrainei, regiunea Dombas este scena unui conflict armat din 2014 între forţele guvernamentale şi rebeli.

Kievul susţine că Rusia a comasat trupe în apropiere de frontiera de est a Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce informaţiile despre atacuri ale rebelilor împotriva forţelor guvernamentale s-au înmulţit semnificativ.

NATO şi-a manifestat preocuparea faţă suplimentarea forţelor ruse în regiunea Donbas, unde conflictul cu separatiştii s-a soldat deja cu 14.000 de morţi, conform datelor ONU.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de eșuarea acordului de pace

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de eşuarea transpunerii în practică a acordului de pace de la Minsk, destinat să pună capăt conflictului din Donbas.

Pe acest fundal îngrijorător, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina.

Statele Unite au calificat drept „credibile” informaţiile despre deplasările de trupe ruse la frontiera ucraineană, cerând Moscovei explicaţii cu privire la ‘provocări’ şi declarându-se pregătite să se angajeze în aplanarea situaţiei, după cum a declarat luni Departamentul de Stat.

Reprezentanţii Rusiei şi SUA au discutat despre situaţia din sud-estul Ucrainei, a comunicat agenţia rusă oficială de presă TASS, citând o declaraţie a ministrului rus adjunct de externe Serghei Riabkov.

Riabkov afirmase luni că Rusia are contacte la nivel înalt cu SUA cu privire la tensiunile din estul Ucrainei, respingând totodată temerile legate de acumularea de forţe ruseşti la frontiera ucraineană, fără a ezita să avertizeze că Moscova va răspunde la „provocările” Ucrainei.

Kremlinul insistă de câteva zile că deplasările de trupe din interiorul Federaţiei Ruse nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, întrucât nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări şi apoi Rusia ‘îşi transferă trupele după cum consideră de cuviinţă’, aşa cum a tot declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.