Evenimentul Zilei > EVZ Special > Condamnare de 11 ani și 8 luni pentru Marian Vanghelie. Dosarul vizează mai multe acuzații de corupție
Condamnare de 11 ani și 8 luni pentru Marian Vanghelie. Dosarul vizează mai multe acuzații de corupție

Condamnare de 11 ani și 8 luni pentru Marian Vanghelie. Dosarul vizează mai multe acuzații de corupție

Condamnare de 11 ani și 8 luni pentru fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, într-un dosar de corupție.

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și opt luni, într-un dosar de corupție. El a fost trimis în judecată, în anul 2015, în urma unei anchete făcute de DNA, pentru o mită de 30 de milioane de euro. După șase ani petrecuți în instanță, judecătorii Tribunalului București au luat o decizie în acest dosar și au pronunțat o condamnare.

„Condamnă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani și 8 luni închisoare. Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupă o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea că executată a pedepsei principale.

Interzice inculpatului că pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupă o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la dată rămânerii definitive a hotărârii până la dată executării sau considerării că executată a pedepsei principale”, se arată în minuta la hotărârea pronunțată de instanța de judecată.

Decizia a fost dată în primă instanță, de Tribunalul București și poate fi atacată cu apel.

Cine a mai fost condamnat în dosar

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată de DNA și Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Marian Vanghelie), Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru. În cazul acestora, Tribunalul București au dispus următoarele pedepse:

pentru Mircea-Sorin Niculae – 8 ani de închisoare; pentru Dumitru Marin – 4 ani de închisoare; pentru Sorin-Ștefan Ciocan – 3 ani închisoare cu suspendare. Singura persoană achitată a fost Laura Ciocan.

De ce a fost trimis în judecată Vanghelie

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul estimate de procurori se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat mita primită de fostul primar.

„În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată a fostului edil de la Sectorul 5.