Evenimentul Zilei > EVZ Special > Hoții care au jefuit vila lui Marian Vanghelie și-au primit pedepsele. Cu ce pagubă a rămas fostul primar
Hoții care au jefuit vila lui Marian Vanghelie și-au primit pedepsele. Cu ce pagubă a rămas fostul primar

Hoții care au jefuit vila lui Marian Vanghelie și-au primit pedepsele. Cu ce pagubă a rămas fostul primar

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, are motive de nemulțumire după ce judecătorii au anunțat sentința finală în cazul hoților care i-au spart vila de la Snagov în urmă cu mai bine de un an.

Sentință definitivă în dosarul hoților care l-au prădat pe Marian Vanghelie de 300.000 de euro

Hoții care l-au prădat pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, și-au primit pedepsele definitive. Judecătorii au decis că aceștia își vor petrece următorii ani la închisoare. Pe de altă parte, deși a reclamat furtul unor bunuri în valoare de 300.000 de euro, Vanghelie nu a reușit să le recupereze, Instanța a decis că solicitarea pe care a depus-o, pentru recuperarea acestei sume,  este neîntemeiată.

Cazul acestui jaf, din locuința lui Marian Vanghelie de la Snagov, a fost relatat în exclusivitate, la vremea respectivă, de Evenimentul Ziei.

Curtea de Apel București a dat sentința definitivă în dosarul hoților care l-au prădat pe Marian Vanghelie. Judecătorii au respins apelurile formulate atât de hoți, care cereau reducerea pedepselor, cât și de fostul primar, care solicita să i se returneze 300.000 de euro. Aceasta este suma la care a apreciat valoarea bunurilor care i-au fost furate.

Cererea lui Vanghelie considetrată neîntemeiată

Judecătorii au apreciat că cererea lui Marian Vanghelie este neîntemeiată deoarece nu a putut să justifice cu acte că a deținut bunurile respective.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către apelanţii inculpaţi Grigore Marius Mădălin, Avram Niculae şi Manea Paul împotriva sentinţei penale nr. 556/03.12.2020 a Judecătoriei Buftea pronunţată în dosarul cu nr. 11117/94/2020. În baza art. 421 pct.1 lit. a CPP. respinge, ca tardiv, apelul declarat de partea civilă Vanghelie Marian Daniel împotriva sentinţei penale nr. 556/03.12.2020 a Judecătoriei Buftea pronunţată în dosarul cu nr. 11117/94/2020”, se arată în minuta publicată pe site-ul instanței.

Judecătorii au decis să deducă din pedeapsa aplicată celor trei infractori perioadele în care au stat în arest preventiv.

„Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Grigore Marius Mădălin, durata reţinerii şi arestării preventive din data de 22.04.2020 şi până la data de 07.10.20 şi măsura arestului la domiciliu din data de 08.10.2020 la zi. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Avram Niculae durata reţinerii şi arestării preventive din data de 22.04.2020 la zi. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Manea Paul durata reţinerii şi arestării preventive din data de 22.04.2020 la zi. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă pe fiecare apelant la plata a câte 500 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de către stat. Definitivă”, se mai arată în decizia judecătorilor.

Prima condamnare a venit la finalul anului trecut

În decembrie 2020, Judecătoria Buftea i-a condamnat pe Niculae Avram și Paul Manea la 4 ani și 6 luni de închisoare, respectiv 5 ani de închisoare, pentru furt calificat. Șoferul care i-a transportat pe cei doi la locuința fostului edil, Marius Madalin Grigore, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat. De asemenea, judecătorii au respins cererea lui Marian Vanghelie, de a fi despăgubit pentru bunurile nerecuperate.

„Instanța constată faptul că, desi în faza de urmărire penală persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 300.000 euro, acesta nu a depus la dosarul cauzei acte care să justifice întinderea prejudiciului cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunii. În lipsa unor astfel de documente instanța se află în imposibilitatea obiectivă de a aprecia cu privire la întinderea acestui prejudiciu astfel că, în baza art. 397 alin. (1) C. proc. pen. raportat la art. 1357 și urm C. civ. va respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Vanghelie Marian Daniel ca neîntemeiată”, au decis judecătorii din Buftea.

Povestea jafului

La începutul anului 2020, trei hoți pătrundeau în vila din Snagov a fostului edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, după cum Evenimentul Zilei a relatat în exclusivitate. În aproximativ 25 de minute, hoții au plecat cu bijuterii, ceasuri scumpe și un tablou de Gheorghe Petrașcu. Marian Vanghelie a estimat valoarea lucrurilor furate la aproximativ 300.000 de euro.

„Eu nu eram acasă. Au intrat pe la ora 3.00. Au stat vreo 25 de minute în casă. Cam așa reiese din imaginile de pe camerele de supraveghere de la vecini”, a precizat Marian Vanghelie, în exclusivitate pentru evz.ro.

Hoții au pătruns noaptea în locuință, în vreme ce acasă erau soția lui Vanghelie, Oana Mizil și copilul acestora.

Infractorii au fost prinși de poliția din Ilfov la aproximativ trei luni după jaf. Polițiștii i-au reținut pe cei trei, la care au găsit mai multe bijuterii, ceasuri și o sumă de bani, 7.300 de lei. Ei au fost reținuți și trimiși în judecată pentru furt calificat.