CONCURENȚĂ pe piața TAXIURILOR. Parlamentarii introduc REGULI pentru activitățile de tip UBER
Editura Evenimentul si Capital

CONCURENȚĂ pe piața TAXIURILOR. Parlamentarii introduc REGULI pentru activitățile de tip UBER

Autor: | | 0 Comentarii | 291 Vizualizari

Scandalurile iscate, în toată țara, între taximetriști și șoferii care prestează activități de ridesharing au ajuns pe masa parlamentarilor. 69 de deputați și senatori au introdus, pe 25 aprilie 2018, un proiect de lege pentru a reglementa acest tip de activitate. Anul trecut, conform informațiilor publice, genul acesta de activitate a plătit taxe și impozite la stat mai mult decât toate firmele de taximetrie din Capitală, la un loc. Societățile de tip ridesharing vor fi taxate anual cu 50.000 de lei pentru autorizare, reautorizare

Conform proiectului de lege inițiat de deputatul Mircea Titus Dobre prestarea activităților de ridesharing înseamnă „deplasarea împreună a persoanelor, cu ajutorul unui autovehicul, în baza unui contract încheiat între pasager(i) și șoferul autovehicolului, care este facilitat de o inteprindere autorizată conform prezentei legi printr-o platformă/aplicație tehnologică online”. De cealaltă parte, inteprinderea trebuie să dețină o platformă tehnologică în care ține evidența automată a datelor de expirare a permiselor de conducere și a altor documente necesare și notifică automat șoferul pentru a actualiza actele. În cazul în care societatea este înregistrată în altă țară, aceasta este obligată să deschidă birou de reprezentanță în România în scopul reprezentării sale în fața autorităților. În ceea ce privește costul deplasării acesta trebuie comunicat pasagerului înainte de efectuarea cursei iar estimarea se face pe baza coordonatelor GPS. Conform documentului, atât pasagerii, cât și șoferii pot acorda calificative, unii altora.

Date cu caracter personal stocate doi ani

În momentul deschiderii unui cont pe aplicație, atât șoferii, cât și pasagerii, își vor da acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Firma este obligată, conform proiectului de lege, să stocheze datele fiecărei curse operate de șoferi cât și datele financiare și cu caracter personal ale șoferilor pentru o perioadă de cel puțin doi ani. Societatea este obligată să asigure securitatea cibernetică a platformei tehnologice și a tuturor datelor încărcate de utilizatori. În cazul în care nu sunteți de acord cu operarea datelor cu caracter personal nu vi se va permite accesul în aplicație. Pentru a putea funcționa scoietatea trebuie să fie supusă autorizării anual. Taxa prevăzută în proiectul de lege este de 50.000 de lei anual.

Sancțiuni

Facilitarea, coordonarea, intermedierea sau prestarea de servicii prestabilite de tip ridesharing, dacă fapta nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de 5% din cifra de afaceri realizată pe teritoriul României. Cu 3.000 de lei este sancționat șoferul care cere bani suplimentari față de costul cursei afișat pe platformă, efectuarea unei curse cu alt auto față de cel înregistrat în platformă iar la trei sancțiuni consecutive în decurs de 90 de zile deținătorul platformei este obligat să elimine șoferul din platforma tehnologică.

Condiții pentru șoferi

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate