Evenimentul Zilei > EVZ Play > Concluziile lui Victor Ciutacu la patru ani după protestele din 10 august: „Cei care au vrut să dea lovitura de stat sunt împreună cu cei pe care au vrut să-i dea jos”. Video
Concluziile lui Victor Ciutacu la patru ani după protestele din 10 august: „Cei care au vrut să dea lovitura de stat sunt împreună cu cei pe care au vrut să-i dea jos”. Video

Concluziile lui Victor Ciutacu la patru ani după protestele din 10 august: „Cei care au vrut să dea lovitura de stat sunt împreună cu cei pe care au vrut să-i dea jos”. Video

La patru ani după protestele din 10 august din 2018 constatăm că toată povestea este pe cale să se încheie la fel ca în schițele lui Caragiale: „pupat Piața Independenței”. Este concluzia care se desprinde dintr-un comentariu al jurnalistului Victor Ciutacu. În opinia sa, principalii actori ai evenimentelor de la vremea respectică, PSD și PNL, și-au dat mâna și guvernează împreună, iar ceilalți implicați s-au aranjat ori au obținut finanțări care să le permită să funcționeze pentru o perioadă îndelungată. Singurii care au rămas pe dinafară sunt, în opinia lui Ciutacu, simplii protestatari, cei care au ieșit în stradă.

Victor Ciutacu vorbește despre situația politică actuală, la patru ani de la protestele din 10 august 2018 încheiate cu intervenția violentă a jandarmilor. Jurnalistul concluzionează, în comentariul pe care îl face, că într-un final toată lumea s-a înțeles cu toată lumea. Pe de-o parte, susține el, PSD și PNL au ajuns să guverneze împreună, iar organizațiile care ar fi stat în spatele protestelor și-ar fi asigurat fondurile necesare funcționării pentru mulți ani.

„La patru ani de la măcelul din Piața Victoriei, ăia care au vrut să dea lovitura de stat sunt în Palatul Victoria împreună cu ăia pe care s-au chinuit să-i dea jos. Ticăloșii de care s-au folosit au trecut pasager, cât au fost utili, prin guvern și acum ori fac bani din ce și-au aranjat atunci, ori numără ce au strâns cât s-au jucat de-a miniștrii. Oengiștii premianți au pus-o, sunt aranjați cu finanțările pe câteva cicluri electorale înainte”, a transmis Victor Ciutacu.

Potrivit spuselor sale, singurii care au rămas pe dinafară au fost oamenii care au ieșit în stradă împotriva regimului Dragnea – Dăncilă, „proștii entuziaști”, așa cum îi numește.

„Iar proștii entuziaști stau și pișă ochii a pagubă, ceva de genul „ce câini am fost și ce jigodii am ajuns. Ăstora din urmă le-aș adresa o întrebare: sunteți fericiți că ați luat gaze-n nas și pulane pe spinare ca să-l faceți ministru pe Burduja? Și pe Rareș europarlamentar, dar nu ne mai luăm acum și din asta…”, a mai scris Victor Ciutacu într-un mesaj postat pe Facebook.

 

Protestele din 10 august 2018

Pe 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Manifestarea s-a încheiat cu represiunea participanților de către jandarmii aduși în număr mare să asigure ordinea. Ei au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva celor din piață.

În urma violențelor, peste 700 de oameni au făcut plângeri penale și au reclamat că au fost loviți de jandarmi sau că au inhalat gaze lacrimogene.

A fost deschis un dosar penal, în 2018, care a fost clasat de DIICOT, în anul 2020. Ancheta referitoare la proteste a fost reluată în 2021, când Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului penal care îi viza pe șefii jandarmeriei care au coordonat intervenția. Cercetările înaintează greu, iar procurorul general al României, Gabriela Scutea spunea zilele trecute că nu poate avansa un termen la care se vor încheia.