Evenimentul ZileiActualitateUPDATE. Concluzii medico-legale: Bărbatul de 63 de ani din Piteşti a fost omorât. Doi polițiști au fost reținuți

UPDATE. Concluzii medico-legale: Bărbatul de 63 de ani din Piteşti a fost omorât. Doi polițiști au fost reținuți

UPDATE. Concluzii medico-legale: Bărbatul de 63 de ani din Piteşti a fost omorât. Doi polițiști au fost reținuți
Concluzii înfiorătoare în urma examenului medico-legal al bărbatului de 63 de ani care a fost bruscat de poliţiştii din Piteşti în faţa unei terase de lângă autogara din oraş.

Update. După ore bune de audieri, doi polițiști au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind puși sub acuzare pentru lovituri cauzatoare de moarte.

„Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

„La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a delarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

Moartea a fost violentă

Rezultatele sunt fără echivoc: „ În urma autopsiei am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată a decesului a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui. Laboratorul m-a informat că are o alcoolemie de peste 3 la mie. Infarct nu este. Puţin probabil să fie. Sunt mai multe traumatisme şi cranio cerebrale care s-au putut produce prin cădere” – a declarat medicul legist Dan Manu.

Acestea sunt datele crude, ştiinţifice, de necontestat.

Tentativa de prostire

Mai întâi, să desluşim aceşti termeni tehnici din medicina legală, cuprinşi în certificatul de deces: „Asfixie mecanică prin presarea părţilor moi ale gâtului şi toracelui”. Cu alte cuvinte, omul a murit strâns de gât, atât de tare încât nu a mai putut respira. A fost apăsat cu genunchiul pe gât şi pe piept, până i s-a oprit respiraţia şi a murit.

Cine este criminalul care l-a apăsat? Se vede clar pe imaginile difuzate de toate televiziunile. Poliţiştii! Aici nu mai există niciun dubiu. Ancheta nu mai trebuie să stabilească dacă omul de 63 de ani a fost sau nu omorât de poliţişti. Asta reiese foarte limpede din rezultatele examenului medico-legal şi din imaginile surprinse la faţa locului în timpul agresiunii. Procurorul criminalist mai trebuie doar să stabilească gradul de participare al fiecărui miliţian sau jandarm prezent la faţa locului, la suprimarea victimei, prin activitatea sau inactivitatea lui.

Tentativele de a minimaliza cazul au început imediat după ce acesta s-a consumat. Prima dintre ele a venit chiar de la purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Florian Popa, citat de Agerpres: „Bărbatul avea asupra sa mai multe medicamente. Cauza exactă a decesului va fi stabilită în urma necropsiei. (…) În cauză se desfăşoară cercetări de către poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti”. Ce voia deja să sugereze prin această declaraţie purtătorul de cuvânt? Că victima, trecută de prima tinereţe, suferea de boli care ar fi putut să-l ucidă atunci când, „cu blândeţe”, poliţiştii l-au invitat să părăsească terasa pentru că undeva, în spate, în bucătărie, se aprinsese un prăjitor de pâine. De aceea avea „mai multe medicamente la el”.

Rezultatul autopsiei este, însă, aşa cum am spus, foarte clar: „asfixie mecanică prin presarea părţilor moi ale gâtului şi toracelui”. Adică l-au apăsat pe gât până a murit. Mai mult. Medicul legist a susţinut că nu a fost vorba despre un infarct. Iar la autopsie, cel puţin până în prezent, nu s-a evidenţiat faptul ca victima să fi suferit de vre-o boală cronică în fază terminală, care să-l fi omorât în timp ce poliţiştii în dădeau cu capul de asfalt şi-l apăsau cu genunchiul pe gât până nu a mai putut respira.

După această lovitură medico-legală, care practic a anulat cele spuse de la IPJ Argeş, în continuarea tentativei de prosteală a noastră s-a aplicat metoda abaterii atenţiei de la subiectul principal. În timpul conferinţei de presă, care avea ca subiect moartea bărbatului de 63 de ani, un ziarist care  îmbrăcase în grabă haina de reporter peste epoleţi, a întrebat din senin despre cum stau cu coronavirusul în Argeş. De parcă cel omorât de intervenţia poliţiştilor murise de covid sau avea vreo importanţă dacă avea covid sau nu când a fost sugrumat.

Două întrebări nu s-au pus la conferinţa de presă

Pe lângă bomba lansată de medicul legist privind cauza morţii, cred că la conferinţa de presă jurnaliştii ar fi trebuit să mai pună cel puţin două întrebări esenţiale. Să sperăm că le va pune procurorul. Prima: După ce a fost scos de pe terasa unde poliţiştii susţin că se afla în pericol, de ce bărbatul a trebuit să fie trântit la pământ? Unde au învăţat cei care au intervenit, că un om se salvează din incendiu trântindu-l cu brutalitate la pământ şi dându-l cu capul de asfalt? A doua: După ce a fost trântit la pământ, pentru ce bărbatul a mai trebuit să fie şi imobilizat, călcat pe gât şi pe torace până ce n-a mai putut respira şi a murit? Le era frică poliţiştilor ca acesta să nu se ridice de jos şi să o ia înapoi către flăcările care, oricum, erau foarte departe şi nici aşa ameninţătoare? De altfel, legistul a spus că victima nu prezenta arsuri şi nici nu avea urme de fum în plămâni. Adică, nu avea nicio legătură cu focul.

 Un viteaz pentru Oneşti

Deşi nu există nicio scuză pentru omorârea unui om, poliţia se plânge că nu are personal calificat. Că nu sunt instruiţi suficient şi de aceea se mai petrec şi nenorociri. După tragedia de la Oneşti, specialişti mai mari sau mai mici ne-au spus că acele poveşti cu lunetişti sau coborâre în rapel până în balconul unde se afla teroristul, să le uităm. Că nu sunt pregătiţi. Dar ca să omoare un om nevinovat care stătea la terasă, uite că sunt pregătiţi să intervină! Şi, după cum am văzut, cu maximă eficienţă. Dacă-i aşa, de ce nu l-au trimis pe viteazul de la Piteşti să sară din balcon în balcon şi să dea de pământ până-l făcea zob cu asasinul cu care s-a negociat ore în şir?

Să vedem ce arestări se vor face acum, în urma rezultatelor medico-legale şi ce demisii de onoare se vor da.

Reamintim că în ziua de 16 aprilie 2021, un bărbat în vârstă de 63 de ani, care se afla pe o terasă din Piteşti, în apropierea autogării, a fost scos cu forţa de acolo de către poliţişti, pentru că în spate, la bucătărie, se semnalase un incendiu la un aparat electrocasnic. După ce a fost scos de pe terasă, bărbatul a fost trântit cu brutalitate la pământ, după care i s-a pus genunchiul pe gât şi pe torace. În urma acestei intervenţii de o brutalitate nejustificată, bărbatul a murit.

CITEȘTE ȘI: Cazul George Floyd din România. Mărturii cutremurătoare în cazul bărbatului omorât în Pitești VIDEO


Accesează: