Vești proaste pentru China comunistă. Ar cuceri degeaba Taiwan

Vești proaste pentru China comunistă. Ar cuceri degeaba Taiwan Planul companiilor occidentale în cazul unei invazii în Taiwan. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Posibila invazie asupra Taiwanului a provocat teamă în piața semiconductorilor. Companiile occidentale au pus la punct mai multe planuri prin care își pot dezactiva cele mai sofisticate utilaje de fabricat cipuri din lume.

Companiile occidentale se pregătesc pentru ce e mai rău

În cazul în care ar avea loc o invazie a Taiwanului, compania olandeză ASML şi gigantul taiwanez de semiconductori TSMC dispun de metode pentru a dezactiva cele mai sofisticate utilaje de fabricat cipuri. Cele două companii dispun de un sistem de tipul „kill switch" (întrerupător de la distanță).

Compania olandeză ASML a reasigurat oficialii cu privire la capacitatea sa de a dezactiva de la distanţă utilajele.

Compania, cea mai mare companie tehnologică din Europa după valoarea de piață, furnizează mașini avansate fabricilor care produc cipuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

semiconductori, companiile occidentale

TSMC produce 90% dintre cele mai avansate cipuri pentru procesoare din lume

Oprirea de la distanță se aplică liniei de utilaje cu ultraviolete extreme ale companiei olandeze ASML. Acestea sunt cunoscute în industrie sub numele de EUV, TSMC fiind cel mai mare client al olandezilor.

EUV-urile utilizează undele luminoase de înaltă frecveță pentru a imprima cei mai mici tranzistori de semiconductori existenți.

Astfel, apar cipuri care au utilizări în domeniul Inteligenței Artificiale precum și în aplicații militare, potrivit Bloomberg.

semiconductori, companiile occidentale

SUA plănuiește să distrugă fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul unei invazii

Dacă China ar invada Taiwanul, Statele Unite ale Americii ar distruge fabricile de semiconductori din Taiwan. Informația a fost confirmată de Robert O'Brien, fost consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, potrivit Business Insider.

Robert O'Brien a ocupat una dintre cele mai importante funcții de la Casa Albă între 2019 și 2021. Acesta a declarat într-un interviu că Washingtonul și aliații săi „nu vor permite niciodată ca toate acele fabrici să cadă în mâinile Chinei”.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare producător de cipuri din lume. Fabrica din Taiwan produce însă și cipuri folosite de tehnologii extrem de avansate precum cele necesare pentru sistemele de învățare automată (machine learning) și rachete ghidate.