Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița. La începutul Primului Război Mondial, Costică (și-ar fi dorit să fie pilot de avion) se înrolează voluntar ca fotograf de război. Din această experiență va face un album, personal, ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii. Printre cei fotografiați: regele Ferdinand, regina Maria, prințul Carol, generalul Berthelot.


FOTO: Soț și soțieÎntâmplarea

Din anii de civilie, Costică Acsinte a lăsat mii de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila „Foto Splendid Acsinte”. Acestea au intrat în arhiva Muzeului Județean Ialomița prin anii `80. Iată momentul descoperirii lor, redat de istoricul Răzvan Ciucă: „Am plecat cu Vasile spre un loc din apropierea stadionului. Într-o magazie de scânduri, fără dușumea, câțiva saci de „coade“ (cârpe pentru preșuri), câteva unelte de grădinărit și mai încolo lădițe și cutii de aprozar ticsite cu… plăci fotografice!(…)A doua zi, Vasile mi-a adus cutiile la Muzeu. Ce-am văzut la prima atingere? Portrete și poze în grup (exclusivitatea atelierelor foto din toată țara), el și ea la fotograf, în haine nemțești sau în costume «naționale»“, folosite la serbările școlare sau la biserică, căruțe brăilene înghesuite de țărani în haine de dimie, cu căciuli și broboade(…)”.


FOTO: Portret de femeieAbia de câțiva ani, clișeele sale pe sticlă au început să fie restaurate. Acsinte a devenit celebru în toată lumea. Acum, regizorul Radu Jude vine cu acest proiect. „Noul proiect cinematografic combină aproximativ 2.000 de fotografii din cele 7.500 ale colecției Costică Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune, informează Hi Film Productions. Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă. Filmul va avea o durată de 95 de minute.


FOTO: Grup în fața debitului de băuturi spirtoase și băcănie Dumitru Crachina, 1938„Doamne și domnițe”

Filmul lui Radu Jude nu este singura noutate legată de celebrul Costică Acsinte. Cezar Popescu, cel care din pasiune pentru fotografie și din drag de Acsinte scoate la lumină imaginile fotografului ialomițean, lucrează, împreună cu Ana Barton, la cel de-al doilea album intitulat „Foto Splendid. Colecția Costică Acsinte. Doamne și domnițe”. „Eu nu știu ce importanță are Costică Acsinte pentru istorie, dar până acum am scos la lumină în jur de 6000 de imagini și s-ar putea să fie vreo 8.000. Pentru că unele plăci fotografice au fost utilizate pentru trei-patru imagini”, ne-a spus Cezar Popescu. Primul album s-a numit „Foto Splendid. Viața socială”.