Evenimentul Zilei > Politica > Împotriva simplificării! Comisia de Sănătate nu vrea modificarea legii anti-fumat
Împotriva simplificării! Comisia de Sănătate nu vrea modificarea legii anti-fumat

Împotriva simplificării! Comisia de Sănătate nu vrea modificarea legii anti-fumat

Amendamentele la legea anti-fumat au fost respinse în unanimitate de membrii Comisiei de sănătate din Senat. Aceştia nu sunt de acord cu redefi nirea spaţiului închis şi înfiinţarea cluburilor de fumători. Soarta proiectului va fi decisă în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată

Propunerea de modificare a legii a supărat- o teribil pe iniţiatoarea proiectului anti-fumat, senatoarea Cristiana Anghel. Aceasta nu s-a ferit să arunce cuvinte grele despre cei care cer modificarea iniţiativei sale. „Eu m-am săturat de nişte doamne frustrate de viaţă – au prea mulţi bani şi au înnebunit, nimeni nu le-a întrebat cum au făcut banii – care cred că poţi să interzici la modul acesta fumatul”.

Modificările vizau mai multe aspecte din lege

În luna mai, mai multe amendamente la legea anifumat au fost citite în Comisia juridică de senatorul Steliana Miron, care a semnat modificarea legii, în calitate de iniţiator, alături de deputaţii Daniel Fenechiu şi Răzvan Tănase. Cel mai important dintre amendamente era noua definiţie a spaţiului închis unde nu se fumează: „spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în legea securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare”.

O altă modificare la lege prevedea eliminarea limitării fumatului doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale. De asemenea, şi posibilitatea pentru doritori de a se constitui în asociaţii şi cluburi de fumători, care să poată amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului.


 

 

FOTO: Cristiana Anghel, iniţiatoarea legii anti-fumatMinistrul Sănătăţii susţine legea anti-fumat

Controversata lege beneficiază de susţinerea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acesta a transmis un apel prin care spune că modificarea legii ar putea afecta imaginea României, fiind singura ţară care ar îmblânzi legea anti-fumat. „Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată și în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, inclusiv a copiilor și adolescenților. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spațiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experților pe care i-am consultat, prima țara care îmblânzește legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc și pe care nu cred că ni-l dorim”.