Chiar unii dintre membrii Comisiei Europene fac tot ce pot să-și demonstreze adeziunea la “idealurile generoase ale comunismului”. Ultima ispravă de acest gen a avut loc pe 27 noiembrie, imediat după votul dat de Parlamentul European  pentru noua comisie.

Mulțumiți probabil de salariile uriașe pe care le aduc noile funcții, membrii socialiști ai noii Comisii Europene și comisarul italian Paolo Gentiloni au format un cor ad-hoc în timpul cocktail-ului ținut, după vot, într-o sală a Parlamentului European de la Strasbourg.

Că noii conducători ai UE au veleități muzicale n-ar fi chiar așa grav, deși spectacolul a fost de-a dreptul penibil, unele dintre grațioasele oamne schițând chiar pași de dans. Mai grav este că melodia interpretată și acompaniată cu bătăi din palme ritmice (ca acelea e care se bucura, pe vremuri, Ceaușescu la congrese) aparține repertoriului internațional comunist.

Iată ce notează Corriere della Sera, ziar care postează în ediția sa electronica și înregistrarea acestui moment artistic: “7 dintre cei 9 noi comisari din zona socialistă, inclusiv șeful Afacerilor de Afaceri Paolo Gentiloni, au decis să sărbătorească începutul noii experiențe guvernamentale, cu un moment goliardic în timpul unei ședințe foto limitate la membrii grupului lor, după pozele cu toată echipa.

Există o participare intensă la acest moment artistic, printre cei mai entuziaști fiind  olandezul Frans Timmermans, care este vicepreședintele executiv al Acordului Verde European sau al politicilor de mediu; malteza Helen Dalli, comisar pentru egalitate; și portugheza Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme.

Niciunul dintre cei șapte nu scapă de aplauzele ritmice care însoțesc micul spectacol”. Ce cântau cu atâta frenezie comisarii europene. Ei bine, e vorba de  melodia “Bella Ciao” pe care partizanii comunști din Italia au făcut-o celebră.

Din păcate pentru cântăreții europeni, o înregistrare cu bizarul moment a început să fie distribuită și în afara cercurilor socialiste și a provocat în Italia revolta partidelor de opoziție. Președinta Fratelli d’italia, Giorgia Meloni, a scris pe Facebook câteva cuvinte sub un titlu elocvent «Uniunea Sovietică Europeană ». “Cred că acest mic teatru ridicol pe care îl dau oameni din cele mai înalte instituții europene este scandalos . Chiar nu  au nimic mai important de care să să se ocupe?”. La rândul său, Matteo Salvini i-a felicitat, în bătaie e joc, pe politicienii din Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat pentru desemnarea lui Gentiloni ca reprezentant al Italiei în Europa. “La runda următoare vor cânta Steagul Roșu (Bandiera Rossa, o altă melodie communistă), apoi urmează festivalul de la Sanremo și turneul international”.

Dincolo e ridicolul situației, eu zic că n-avem de ce ne mira. Doar fostul președinte al CE, faimosul Juncker, participa cu același entuziasm la comemorarea lui Marx. Mai trist e că noi românii nu ne dăm seama cine sunt cu adevărat acești parteneri europeni.