"Aceste exerciţii au transmis un mesaj foarte puternic acelora care ar dori să provoace integritatea NATO: că suntem serioşi în ceea ce facem şi că suntem pregătiţi să acţionăm şi să desfăşurăm rapid (trupe), dacă ni se cere acest lucru", a precizat comandantul MARCOM, potrivit mediafax.ro.

Referitor la Rusia, Hudson a declarat că, în ultimele șase luni, forțele armate ruse s-au întors "la tipul de comportament din perioada Războiului Rece", când navele şi aeronavele sovietice se apropiau foarte mult de navele NATO, dar că datorită profesionalismului forțelor aliate nu au apărut incidente tactice.

De asemenea, oficialul NATO a precizat că este "treaba Rusiei" cum interpretează desfășurările de forțe din Marea Baltică și Marea Neagră, Alianța continuând să lucreze în mod constant cu cei trei aliaţi "foarte devotaţi" de la Marea Neagră: România, Bulgaria şi Turcia.

Peter Hudson a mai afirmat că a venit la Bucureşti pentru a afla de la experţii români ce aşteptări au de la structura pe care o conduce şi cum pot fi implementate deciziile luate de liderii politici la summit-ul NATO din Ţara Galilor.

Peter Hudson a mai precizat că oficialii Forţelor Navale Române cu care a discutat i-au prezentat "un plan ambiţios de exerciţii pentru anul următor". "Trebuie să verific calendarul navelor NATO şi să încerc unde este posibil să aduc mai multe nave la exerciţiile NATO care vor avea loc la Marea Neagră", a adăugat oficialul NATO.