Marți, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a informat că a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Sergei Shoigu. Cu această ocazie, ea a menționat „problemele controlului armelor și situația din zonele de criză: Ucraina, Siria, Golful, Republica Centrafricană”.

În plus, potrivit unui comunicat, cei doi miniștri au „studiat posibilele căi de cooperare la care vor reveni” în timpul vizitei pe care o vor face doamna Parly și Jean-Yves Le Drian, șeful diplomației franceze, la 8 și 9 septembrie la Moscova, informează Opex 360.

Aceste chestiuni vor fi pe ordinea de zi a „Comitetului de coordonare francez-rus pe probleme de securitate”, precizează comunicatul.

Acest dialog franco-rus a luat o nouă întorsătură de când președintele francez Emmanuel Macron a spus că dorește să exploreze „modalitățile de apropiere” cu Moscova, dar în „condițiile impuse de Franța. Pentru șeful de la Elysee, împingerea Rusiei „departe de Europa” (prin urmare către China) ar fi o „profundă greșeală”.

Cu toate acestea, problemele discordiei nu lipsesc între Paris și Moscova, de exemplu în Republica Centrafricană sau chiar Mali, unde Rusia își împinge pionii, bazându-se pe Grupul de Patrioți din Mali. Dosarul sirian este un alt punct de dezacord, precum și cel ucrainean sau diversele ingerințe ale |Moscovei.

Marți, Le Drian a precizat: „Avem un pachet de elemente care ne duce să avem o atitudine de neîncredere față de Rusia”. „Dar a rămâne în acest status quo de sfidare nu aduce nimic pentru nimeni”, a adăugat el.

Mai ales că încetarea Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF) și incertitudinea cu privire la viitorul Tratatului de control al armelor nucleare strategice (START) dincolo de 2021, necesită, a estimat Le Drian, un dialog cu Moscova .

În treacăt fie spus, în ceea ce privește tratatul INF, la fel ca omologii săi din NATO, Le Drian a acuzat Moscova că l-a încălcat. „Prin încălcarea Tratatului INF și nerespectarea cererilor noastre de clarificare repetate, Rusia amenință direct securitatea transatlantică și stabilitatea strategică”.

În sfârșit, rămâne de văzut care vor fi „posibilele linii de cooperare” menționate în comunicatul de presă al doamnei Parly. Înainte de deteriorarea relațiilor dintre Paris și Moscova, în urma anexării Crimeei, au avut loc „interacțiuni” între forțele franceze și ruse. Ca în august 2013, când trei Mirage F1CR de la escadrila „Savoie” 2/33 au luat parte la manevre aeriene din Rusia.

Cu un an mai devreme, invitat la cea de-a 70-a aniversare a Regimentului Normandia-Niemen, generalul Victor Bondarev, pe atunci șeful forțelor aerospațiale ruse, a spus că ar dori să vadă astfel de exerciții ancorate „în tradițiile forțelor noastre aeriene. Și „creșterea schimbul de ofițeri între cele două țări. „

Te-ar putea interesa și: