Sursele spun că e vorba de un dosar nou de corupție în care se vor dispune și măsuri preventive, cum ar fi controlul judiciar.

Experiența altor dosare legate de astfel de personaje proeminente ne face să interpretăm într-un anumit mod aducerea intempestivă a afaceristului la ușa procurorilor.

Pe 20 mai 2013 aflăm din presă că Gigi Becali era condamnat definitiv la 3 ani de închisoare în cazul schimbului de terenuri cu MapN.

Miliardarul din Pipera era în țară pentru că, doar cu câteva ore înainte, Parchetul General îl ridicase de pe aeroport – intenționa, susțineau atunci procurorii, să plece din țară – pentru a îl pune sub învinuire pentru înșelăciune în dosarul Avicola Iași.

Becali a ispășit pedeapsa și de dosarul de la Iași s-a mai auzit doar accidental în ultimii 8 ani. A fost doar modul în care el a fost ținut pe loc până s-a pronunțat sentința definitivă.

Pe 8 august 2014, Dan Voiculescu era condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA. Când a aflat sentința, miliardarul s-a predat la sediul IPJ Ilfov. Era în țară.

Procurorii se asiguraseră că nu pleacă încă din 4 iulie 2014, când ICA era în pronunțare, punându-l sub învinuire într-un dosar de șantaj, dosar închis prin clasare anul acesta, la 3 martie 2021.

Analizând situația lui Nelu Iordache observăm câteva lucruri. În dosarul în care a fost condamnat în primă instanță la 12 ani și 6 luni de închisoare a apărut deja motivarea (decizia este de dinainte ca judecătorii CCR să ceară pronunțarea simultan cu emiterea motivării). Înseamnă că apelul se va judeca relativ repede, până la sfârșitul acestui an. În alt dosar, cu sentință de condamnare la fond se așteaptă o decizie definitivă la începutul toamnei.

Cum am aflat că Nelu Iordache tocmai se întorcea miercuri din Italia, țară devenită un paradis al condamnaților definitiv din România, putem deduce faptul că dosarul nou de astăzi este și o măsură asiguratorie că Nelu Iordache își va aștepta sentințele în România.

Vom vedea, la ora când scriu aceste rânduri nu apăruse vreun comunicat oficial al procurorilor.

Când vom afla acuzațiile vom vedea dacă ele au legătură cu fapte vechi, din perioada când el era Regele Asfaltului, sau e vorba de vreuna din dezvăluirile noi despre el și despre legăturile cu o primărie condusă de un fost pesedist sau de contracte obținute sub administrație liberală în cursul anilor 2020-2021.

Din punct de vedere politic, nu putem trece peste faptul că numele lui Iordache a fost mereu legat de cel al lui Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor.