Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă națională. Cod de vreme rea. Ninsori și viscol în 12 județe
Alertă națională. Cod de vreme rea. Ninsori și viscol în 12 județe

Alertă națională. Cod de vreme rea. Ninsori și viscol în 12 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol puternic. Aceasta este valabilă până miercuri seara în 12 judeţe. Până vineri dimineaţa este în vigoare și un Cod galben de precipitaţii mixte şi vânt, ce vizează peste trei sferturi din ţară.

Cod portocaliu de vreme rea. Conform prognozei  meteorologilor, în intervalul 16 martie, ora 14:00 – 17 martie, ora 23:00, va fi în vigoare Codul portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, ninsori abundente şi viscol puternic în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. În aceste zone, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90 – 110 km/h, în special la altitudini de peste 1.500 de metri, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Cod portocaliu și Cod galben în majoritatea regiunilor

Cod portocaliu de vreme rea. Judeţele vizate de avertizarea Cod portocaliu sunt: Covasna, Vrancea, Buzău, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

Totodată, în perioada 16 martie, ora 10:00 – 18 martie, ora 6:00, se va afla în vigoare un Cod galben de precipitaţii mixte şi vânt în majoritatea regiunilor.  Inclusiv în Bucureşti.

În intervalul menţionat, vor fi precipitaţii în majoritatea zonelor, iar în regiunile din sudul, estul şi centrul ţării, precum şi zonele montane şi submontane se vor cumula cantităţi de apă local între 25 şi 35 l/mp şi pe spaţii mai mici, îndeosebi în jumătatea de est a Munteniei, de 40 – 70 l/mp. Vor fi mai ales ploi, dar treptat în Transilvania şi local în Maramureş, iar începând din noaptea de marţi spre miercuri (16 /17 martie) şi în vestul şi nordul Moldovei, vor predomina ninsorile.

În toată zona montană şi local în Transilvania şi zona subcarpatică din Moldova stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Tot la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar vântul va sufla puternic, cu rafale de 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii, iar intensificări de până la 55 – 65 km/h vor fi şi în sudul Banatului şi al Olteniei şi local în Moldova şi estul Munteniei.

ANM precizează că intensificări ale vântului vor fi pe arii mai restrânse şi cu viteze mai mici şi în restul teritoriului țării.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.