Evenimentul Zilei > Justitie > CNSAS, precizare de ultimă oră despre colaborarea lui Mugur Isărescu cu fosta Securitate
CNSAS, precizare de ultimă oră despre colaborarea lui Mugur Isărescu cu fosta Securitate

CNSAS, precizare de ultimă oră despre colaborarea lui Mugur Isărescu cu fosta Securitate

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) precizează, în privinţa verificării guvernatorului Mugur Isărescu, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică în cazul lui, subliniind că reverificarea acestuia nu mai este posibilă.

"Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători acreditaţi în condiţiile legii. (…) Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcţionare a CNSAS, prin OUG nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condiţiile legii. Calităţile deţinute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naţionale a României şi cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q) şi o) din actul normativ invocat anterior'', precizează sursa citată.

Conform acesteia, CNSAS a emis o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică referitoare la Mugur Isărescu pe 21.05.2002, iar documentele invocate în presă au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 293/2008.

"Potrivit art. 32 din OUG nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul CNSAS s-a pronunţat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, printr-o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condiţiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: "În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente şi informaţii noi şi neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanţe de urgenţă o decizie de neapartenenţă sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii iniţiază şi aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanţă de urgenţă"", mai arată CNSAS. (Sursa: agerpres)