Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit patru reclamaţii de la Administraţia Prezidenţială cu privire la mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 în lunile ianuarie şi februarie, în care se spune, în general, că în respectivele programe au fost făcute "acuzaţii defăimătoare şi neadevărate" la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

Într-una din reclamaţii se face referire la ediţia din 12 februarie a emisiunii "Sinteza zilei". "Emisiunea este o sesiune de incriminare a preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, care nu respectă în niciun fel regulile unei dezbateri", se spune în reclamaţia Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit CNA, emisiunea "Sinteza zilei" din 12 februarie i-a avut ca invitaţi pe Bogdan Teodorescu, Radu Tudor şi Mugur Ciuvică. Titlurile emisiunii au fost "Băsescu vrea război civil" şi "10 întrebări pentru Traian Băsescu".În această emisiune, moderatorul Mihai Gâdea i-a adresat lui Traian Băsescu întrebarea: "Când aţi condamnat comunismul v-aţi referit şi la perioada când eraţi informator al Direcţiei a IV-a a Departamentului Securităţii Statului, conform documentelor MApN? Sau la perioada când eraţi subsecretar de stat numit direct de Elena Ceauşescu?".

Ulterior, pe ecran a fost difuzat un document, din care, potrivit lui Mihai Gâdea, reiese că Traian Băsescu a fost "colaborator al organelor de contrainformaţii militare pe timpul cât era elev al Institutului de Marină, având dosarul numărul 3990/09.11.1973". În aceeaşi emisiune, Mugur Ciuvică a spus că Traian Băsescu a fost "turnător". "Deci el are verdict de la CNSAS că a fost turnător, dar că nu a făcut poliţie politică pentru că nu mai are dosarul".

De asemenea, în ediţiile din 13 februarie ale emisiunilor "Esenţial" şi "Sinteza zilei" s-au făcut referiri la preşedintele Traian Băsescu şi la faptul că acesta ar fi colaborat cu Securitatea, înainte de 1989.

În urma difuzării emisiunii "Esenţial", CNA a primit de la Administraţia Prezidenţială o reclamaţie, potrivit căreia în respectivul program "au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, potrivit cărora şeful statului ar fi colaborat cu Securitatea".

Antena 3 se apără: "Realizatorii şi invitaţii şi-au prezentat opiniile"

În şedinţa CNA de azi, reprezentanta postului Antena 3, Mirela Bomboe, a declarat că postul Antena 3 consideră reclamaţiile respective ca fiind neîntemeiate. "Realizatorii şi invitaţii şi-au prezentat opiniile, iar când s-au făcut acuzaţii acestea au fost însoţite de dovezi", a spus Mirela Bomboe.

Membrii CNA au considerat însă că Antena 3 a încălcat legislaţia audiovizualului întrucât nu a solicitat un punct de vedere şi de la Administraţia Prezidenţială. Astfel, la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis că Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale. "Pentru" acordarea dreptului la replică au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în timp ce "împotrivă" au votat Laura Georgescu şi Christian Mititelu.

Potrivit articolului 62 din Codul audiovizualului, Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale în termen de trei zile de la data comunicării deciziei luate de CNA.

Fără amenzi

Pe de altă parte, în şedinţa de azi, Florin Gabrea a propus o amendă de 40.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în mai multe emisiuni difuzate de Antena 3, în ianuarie şi februarie, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. O altă propunere în acest caz, amendă de 20.000 de lei (făcută de Lorand Turos), nu a întrunit de asemenea numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.

"La fiecare emisiune nu există decât nişte participanţi care sunt doar membri ai acestei caste. Ei sunt la ei acasă. Nu are nicio legătură ce fac aceştia cu metoda jurnalistică", a spus Florin Gabrea."Moderatorii-vedete taie şi spânzură şi fac politica proprie sau politica propriului post", a spus şi Christian Mititelu.

Şi Lorand Turos a spus că în unele din aceste emisiuni au lipsit echilibrul şi echidistanţa. "Chiar dacă nu găsim articole să sancţionăm, mi se pare foarte grav faptul că aflăm că un om de televiziune (Mihai Gâdea – n.r.) va vâna toţi băsiştii, chiar dacă precizează că în instanţă. Acest domn a împărţit România în două, cum a văzut pe vremuri în timpul comuniştilor, dacă nu sunteţi antibăsişti, sunteţi băsişti (…) Nu cred că pentru asemenea exprimări există prevederi legale pentru a sancţiona, dar vreau să atrag atenţia că nu este normal ce se întâmplă şi se agravează situaţia pe zi ce trece", a mai spus Lorand Turos, făcând referire la una din ediţiile emisiunii "Sinteza zilei".

Cele două propuneri de amendare a Antena 3 – 40.000 de lei şi, respectiv, 20.000 de lei – urmează să fie repuse la vot într-una dintre şedinţele viitoare ale CNA, potrivit afirmaţiilor făcute în şedinţa de marţi a Consiliului.