Pentru o porție delicioase de clătite brașovene nu va fi necesar să pornești la drum spre inima Transilvaniei, ci le poți pregăti la tine acasă. După rețeta veche a sașilor din centrul țării, acestea poti avea umplutură de carne, ficăței sau chiar afumătură.
Cu siguranță nu doar gurmanzii apreciază o porție generoasă de clătite brașovene. Majoritatea românilor cunosc varianta dulce a acestui desert, cu brânză de vaci și stafide. Gustosul fel de mâncare tradițional era pregătit de sași în diferite moduri, cu umpluturi diverse. Iată cât de simplu le poți prepara cu o umplutură sărată de carne tocată și afumătură.
Clătite brașovene cu carne tocată
Pentru a pregăti acest fel de mâncare aparte vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 grame de făină;
- 180 ml lapte;
- 100 ml apă minerală;
- un cub de un topit sau 3 linguri de ulei.
-
Pentru umplutură:
- 300 grame carne tocată (cotlet de porc)
- câteva bucăți de kaizer afumat;
- o ceapă;
- 200 grame de ciuperci;
- 50 ml smântână pentru gătit;
- o lingură de amidon de porumb;
- pătrunjel verde;
- sare/piper.
- 2 linguri de bulion
Mod de preparare
Se prepară aluatul clasic pentru clătite. Peste ouăle bătute se adaugă laptele și apa minerală. Peste acest amestec se adaugă treptat făina. La final se încorporează și untul topit.
Clătitele se prăjesc pe rând într-o tigaie antiaderentă.
Separat ceapă tăiată mărunt se călește într-o tigaie cu o lingură de ulei. Peste aceasta se adaugă kaizerul mărunțit și carnea tocată. După ce compoziția ajunge la punctul de fierbere se pot pune și ciupercile tăiate mărunt. Smântâna lichidă se amestecă cu amidonul de porumb, iar această compoziție lichidă se adaugă peste umplutură.
Tigaia se acoperă cu capac, iar compoziția se lasă la fiert, la foc mic.
Clătite brașovene cu umplutură sărată
Umpleți pe rând fiecare clătită cu umplutura de carne tocată și afumătură. Pentru a urma rețeta tradițională săsească, acestea se trec prin ou și făină, iar apoi de prăjesc în ulei încins. La final, acestea se pot servi cu iaurt gras, smântână dau cașcaval ras.
O variantă cu mai puține calorii a acestui preparat presupune coacerea lor la cuptor, după ce au fost trecute prin ou și pesmet. De asemenea, acestea pot fi așezate în straturi.