Evenimentul Zilei > Politica > Ciucă face ravagii. Anunț istoric pentru România. Nu s-a mai făcut așa ceva
Ciucă face ravagii. Anunț istoric pentru România. Nu s-a mai făcut așa ceva

Ciucă face ravagii. Anunț istoric pentru România. Nu s-a mai făcut așa ceva

Reforma sistemului de pensii şi îmbunătăţirea accesului la educaţie şi formare sunt două măsuri importante care pot contribui la redresarea economică şi la creşterea nivelului de trai. Sunt concluziile unui studiu pe tema realităților socio-economice românești.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la lansarea studiului „Economic Survey of Romania”. Evenimentul a fost organizat cu prilejul vizitei Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, în România. În discursul pe care l-a susținut în acest context, Nicolae Ciucă a precizat că studiul reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României. De asemenea, potrivit spuselor sale, oferă o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării măsurilor menite să genereze bunăstare și dezvoltare.

Potrivit premierului, Comitetul Inter-Ministerial pentru admiterea în OCDE a avizat, în şedinţa din 26 ianuarie, asumarea ataşamentului României la principiile, valorile şi standardele organizaţiei. Este vorba despre cele două documente elaborate în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de la nivel ministerial de la Paris din 2021. Este vorba despre „Declarația privind viziunea OCDE” şi „Declarația ministerială a consiliului din 2021”.

„Valorile şi principiile din aceste două documente vin în întâmpinarea solicitărilor pe care le regăsim în scrisoarea domneavoastră, domnule Secretar General. De altfel, la acest moment, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esenţiale pentru aderare: Declaraţia privind Investiţiile; Principiile Guvernării Corporatiste; Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului; Recomandarea Bunelor Practici în Statistică; Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei şi Schimbarea Profitului; Forumul Global al Transparenţei şi Schimbului de Informaţie”, a spus premierul.

Pregătirile de aderare încep în scurtă vreme

Nicolae Ciucă a precizat că România va începe activităţile aferente aderării la Codurile de liberalizare, în următoarea perioadă de timp. Premierul a mai afirmat că, între proiectele pe care România le dezvoltă deja cu OCDE se află şi studiul economic pentru România, care arată angajamentul ferm în ceea ce priveşte aderarea la organizaţie.

„Studiul reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive. Prima parte este dedicată perspectivelor politice cheie, incluzând o prezentare a situaţiei macroeconomice şi a evoluţiilor pe termen mediu, cu o atenţie specială acordată pandemiei şi implicaţiilor sale pentru economie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Îmbunătățirea procesului de educație, printre priorități

Nicolae Ciucă a ţinut să precizeze că studiul consideră că îmbunătăţirea accesului la educaţie şi formare reprezintă unul dintre cele mai importante domenii, ce poate contribui la redresarea economică şi la creşterea nivelului de trai.

„Apreciem recomandarea de a accelera măsurile de sprijinire a elevilor care riscă să părăsească şcoala şi de a diminua decalajele educaţionale, în special în zonele defavorizate. Studiul reprezintă un instrument util, care aduce o valoare adăugată ridicată factorilor de decizie politică, subliniind în mod echilibrat eforturile depuse până acum de ţara noastră, dar oferind în acelaşi timp recomandări utile în domeniile de o importanţă deosebită pentru România”, a mai spus premierul în discurs.

sursa foto. gov.ro

Principalele concluzii ale studiului OCDE

Între principalele concluzii ale Studiului OCDE Economic Survey Romania 2021 despre economia României, trebuie să remarcăm următoarele:

Creşterea economică este robustă, dar riscurile sunt încă ridicate;

Politicile macroeconomice au susţinut economia; iar politicile monetare trebuie să rămână vigilente şi să răspundă la presiunile inflaţioniste. În ceea ce priveşte politica fiscală, aceasta trebuie să se adapteze la evoluţiile economice rapid şi ţintit;

România trebuie să profite de oportunitatea fondurilor europene, în special pe componenta Next Generation;

Este necesară reformarea sistemului public de pensii pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice;

Este nevoie de reforme în sistemul de impozitare

Reformele pot îmbunătăţi eficienţa şi echitatea în sistemul de impozitare;

Îmbunătăţirea accesului la un sistem educaţional şi sanitar performant reprezintă cheia progresului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Politicile economice trebuie să vizeze diminuarea ratelor ridicate de inactivitate şi a economiei informale. Fondurile europene trebuie utilizate pentru a răspunde la provocările sociale şi de mediu, inclusiv la reducerea poluării;

Disparităţile regionale în ceea ce priveşte nivelul de trai şi oportunităţile economice sunt ridicate,

La fel ca în statele OCDE, integrarea persoanelor cu un nivel scăzut de pregătire (în special tineri, femei şi populaţie romă) pe piaţa muncii este dificilă. În vederea îmbunătăţirii performanţelor pe piaţa muncii este necesar ca toţi cetăţenii să dobândească aptitudini adecvate;

Productivitatea este în scădere

Creşterea productivităţii a fost semnificativă în anii 2010, dar a decelerat. Reformele care să dinamizeze afacerile, o alocare eficientă a resurselor şi reducerea disparităţilor legate de infrastructură sunt elemente cheie pentru a avea câştiguri de productivitate;

Îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi competiţional poate stimula creşterea productivităţii;

Deşi accesul la finanţare s-a îmbunătăţit, este necesar ca IMM-urile să beneficieze de  sprijin sporit în ceea ce priveşte accesul la instrumentele financiar-bancare;

Sporirea predictibilităţii reglementărilor pentru susţinerea mediului de afaceri în ceea ce priveşte procesul investiţional;

Continuarea luptei împotriva corupţiei va conduce la sporirea încrederii în instituţiile statului.

Am reţinut toate aceste elemente şi ne pregătim ca, în perioada imediat următoare, să le absorbim în politicile publice curente din România.