Evenimentul Zilei > Social > Cîțu pune tunurile pe bugetari. Cea mai mare durere a șefului PNL: bani mulți, servicii ineficiente
Cîțu pune tunurile pe bugetari. Cea mai mare durere a șefului PNL: bani mulți, servicii ineficiente

Cîțu pune tunurile pe bugetari. Cea mai mare durere a șefului PNL: bani mulți, servicii ineficiente

Pe situl oficial al Ministerul Finanțelor a fost făcut public un raport cu privire la numărul bugetarilor din România și sectoarele unde aceștia înregistrează cea mai mare rată. Conform oficialilor, în luna septembrie a acestui an au fost înregistrate 1.233.386 de posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din țara noastă.

Duminică, premierul interimar Florin Cîțu a anunțat faptul că se vor face concedieri în masă în rândul bugetarilor. El susține că, deși au salarii mari, angajații din sectoarele publice nu își fac bine treaba. Nemulțumit de această situație, el susține că angajații care nu își îndeplinesc atribuțiile vor fi concediați. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care au prins un post bine plătit pe pile. Cîțu susține că a cerut n repetate rânduri reforme din anumite sectoare, însă acest lucru nu a fost făcut.

„Aparatul bugetar este supradimensionat, salariile sunt mult prea mari, serviciile pe care le primim de la stat nu sunt eficiente şi eu vreau performanţă de la angajaţii din sectorul public, vreau să fie bine plătiţi cei care fac performanţă, iar cei care sunt acolo pe pile şi pe prietenii să nu mai existe acolo. Asta este de fapt ideea”, a spus Florin Cîţu duminică, înainte de a intra într-o nouă serie de negocieri cu PSD.

Câți bugetari are, de fapt, România și care sunt sectoarele fruntașe la angajați

Conform informațiilor făcute pe site-ul Ministerului de Finanțe, în luna septembrie 2021, în țara noastră erau 1.233.386 de persoane angajate în instituțiile și autoritățile publice din România. Mai bine de 63% dintre aceștia fac parte din administrația publică centrală. Aici sunt 780.875 de posturi ocupate, dintre care 575.382 sunt din instituții finanțate integral de la bugetul de stat.

Ministerele care au avut cei mai mulți angajați în luna septembrie:

  1. Ministerul Educației – 273.076
  2. Ministerul Afacerilor de Interne – 120.798
  3. Ministerul Apărării Naționale – 75.083
  4. Ministerul Finanțelor – 24.396
  5. Ministerul Sănătății – 18.234

În instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate în luna septembrie 8.135 de posturi. În cazul instituțiilor subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj erau înregistrați 42.714 angajați, iar în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 154.644 de posturi ocupate.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, în luna septembrie a acestui an, în administrația publică locală lucrau 452.511 de persoane, dintre care 278.113 în instituții finanțate integral din bugetele locale și 174.398 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.