Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș vorbește despre suspendarea președintelui României. Ce a decis USR.
Cioloș vorbește despre suspendarea președintelui României. Ce a decis USR.

Cioloș vorbește despre suspendarea președintelui României. Ce a decis USR.

Președintele USR a vorbit despre suspendarea din funcție a președintelui României, Klaus Iohannis. De curând, AUR a anunțat că a inițiat adunarea de semnături pentru suspendarea președintelui.

Potrivit lui Cioloș, suspendarea președintelui Iohannis se impune abia în momentul în care acesta rupe contractul simbolic cu poporul sau atunci când a încălcat legile ori Constituția.

„În momentul acesta, suntem într-o gravă criză politică în care ambele partide, PNL și PSD, au dat dovadă de o gravă lipsă de răspundere, încercând să obțină avantaje electorale cu trei ani înainte de alegerile parlamentare. Li se adaugă AUR, care încearcă să facă din suspendarea președintelui un subiect care să agite societatea și mai mult”, a scris Cioloș, pe contul său de facebook.

Liderul USR l-a ironizat pe Iohannis, spunând că România este țara lucrului pe jumătate făcut. Este cunoscut faptul că actualul președinte a candidat pentru al doilea mandat cu sloganul ”România lucrului bine făcut”.

„Din nefericire, România este țara lucrului pe jumătate făcut. Sistemul politic este blocat în partide iresponsabile, fără posibilitatea de a declanșa alegeri anticipate care sunt la dispoziția președintelui, el însuși pasibil de suspendare populistă. Sistemul nostru politic stă în echilibru prin blocaj, nu prin responsabilitate politică și instrumente funcționale”, a mai scris Cioloș.

Soluția lui Cioloș pentru rezolvarea crizei

Soluția de a șterge tot și de a o lua de la capăt este una utopică și nu va putea scoate România din actuala criză guvernamentală.

„Singura soluție corectă este responsabilitatea politică prin care partidele își asumă rolul lor politic și constituțional, inclusiv penalizarea publică pentru momentele în care greșesc. Noi însă suntem siliți să suportăm partide politice care nu doresc reforme și am văzut cazul guvernării alături de PNL, după cum PSD promovează politici retrograde prin care aruncă firimituri societății”, a mai scris Cioloș.

La final, fostul premier și actual europarlamentar a mai scris că își dorește ca România să nu ajungă la o implozie politică, urmată de suspendări sau la un guvern interimar la nesfârșit.

„USR nu poate decât să își asume rolul politic normal al unui partid care face ce spune. Jocurile politice, șmecheria tradițională și jumătățile de măsură trebuie eliminate din politica românească”..