"Un al treilea act normativ care mie mi se pare important şi pentru care am şi insistat multă vreme este legat de cadastru, de facilitarea înregistrării terenurilor şi imobilelor în registrul de cadastru. Dar, cu precădere, mi se pare important acest lucru pentru terenurile agricole, (…) care îşi pierd din valoare atunci când nu sunt înregistrate în registrul de cadastru şi când ele nu pot fi comercializate sau pot fi comercializate mai dificil şi pot fi valorificate mai greu din punct de vedere economic, inclusiv în sistemul de creditare, în sistemul bancar. MDRAP, împreună cu Agenţia Naţională de Cadastru, vine cu un proiect de act normativ, cu o modificare a legii care să faciliteze sau să accelereze înregistrarea terenurilor în general şi a terenurilor agricole în special", a spus Cioloş.

El a precizat că primăriile vor putea primi finanţare de la Agenţia de Cadastru pentru a realiza cu prioritate înregistrările terenurilor din extravilan.

"Prin acest act normativ, primăriile vor putea primi finanţare de la Agenţia de Cadastru pentru a realiza cu prioritate înregistrările terenurilor din extravilan. Totodată, Agenţia de Cadastru va fi în măsură prin acest act normativ să achite onorarii fixe către notarii publici pentru înregistrarea certificatelor de moştenitor pentru succesiuni nedezbătute. De multe ori nu pot fi realizate înregistrări în registrul de cadastru sau făcute puneri în posesie pentru că moştenitorii proprietarilor nu au actele necesare. Acest lucru va putea fi realizat acum accelerat prin aceste convenţii care se vor stabili între Agenţia de Cadastru şi notarii publici", a explicat Cioloş, potrivit Agerpres.

Premierul a mai spus că actul normativ vizează şi comunicarea electronică a unor informaţii.

"Prin acest act normativ se detaliază şi posibilitatea (…) de digitalizare şi de comunicare electronică a unor informaţii şi, deci, de acces online la platforma informatică a sistemului integrat de cadastru şi de carte funciară pentru instituţii publice, pentru notari, pentru persoane autorizate care furnizează lucrări de specialitate în acest domeniu", a spus Cioloş.

Prim-ministrul a atras atenţia că, pentru ca aceste facilităţi să îşi arate roadele, va fi nevoie de implicarea primarilor şi a cetăţenilor.

"Este un act normativ important pentru că (…) de multe ori dezvoltarea economică este blocată sau slăbită datorită lipsei acestor lucrări de cadastrare. Prin această accelerare a lucrărilor de cadastrare vom putea accelera şi finalizarea implementării legii proprietăţii funciare, care e un deziderat politic de mai mulţi ani de zile, dar care n-a putut fi finalizat de multe ori şi din astfel de motive. Însă, pentru ca aceste facilităţi să poată să-şi arate roadele şi rezultatele, va fi nevoie de implicarea primarilor şi a cetăţenilor şi este unul dintre motivele pentru care săptămâna viitoare organizăm acest forum al autorităţilor publice locale, forum în care vrem să ne întâlnim Guvernul cu reprezentanţi ai primarilor din comune, din oraşe, ai consiliilor judeţene, tocmai pentru a discuta măsuri care să faciliteze decizii în folosul cetăţenilor şi unde e nevoie de conlucrare între Guvern şi autorităţile publice locale. (…) Cadastrul sau accelerarea cadastrării este una din temele pe care le vom dezbate şi săptămâna viitoare, însă venim deja cu câteva decizii care să faciliteze implicarea autorităţilor locale în acest sens", a mai afirmat Cioloş.