Evenimentul Zilei > Politica > Dacian CIOLOŞ lansează PLATFORMA România 100. „NU mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă”
Dacian CIOLOŞ lansează PLATFORMA România 100. „NU mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă”

Dacian CIOLOŞ lansează PLATFORMA România 100. „NU mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă”

Premierul Dacian Cioloş şi-a lansat luni Platforma România 100,(România la 100 de ani) pe pagina sa de Facebook. Proiectul include 10 principii ale unei guvernări, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale pe care premierul le vrea începute sau continuate de guvernul următor

Prim-ministrul susţine că îşi menţine decizia de a nu candida la alegerile parlamentare din luna decembrie, însă adaugă că unele partide politice par a nu fi înţeles nevoia de deschidere către societate în anul de guvernare independentă politic, timp în care au beneficiat de un răgaz.

"Am promis că nu voi candida în aceste alegeri și că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent.

Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate.

Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același.

Am dorit să arătăm că România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute.

Dar, tocmai pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară.

În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale.

De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine.", a scris Dacian Cioloş pe site-ul oficial al platformei lansate.