„Deputaţii PNL i-au transmis azi o solicitare preşedintelui Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor de a-l invita de urgenţă la audieri, în comisie, pe noul ministru al Apărării, Marcel Ciolacu, pentru o serie de explicaţii punctuale despre starea Armatei”, a precizat deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, membru în Comisia de apărare, într-un comunicat de presă. 

Liberalul a adăugat că solicitarea a fost făcută având în vedere „incertitudinea” care a cuprins sistemul de apărare după comunicatul MApN referitor la soldele militarilor. 

„Se impune ca noul ministru să ne ofere o serie de explicaţii punctuale şi urgente pentru starea în care se află Armata. Este adevărat că Ministerul Apărării nu mai are bani pentru plăţi uzuale? Sunt în pericol de a nu fi plătite soldele militarilor şi salariile din sistem? Dacă acest lucru nu este adevărat, atunci cum a fost distribuită această informaţie în spaţiul public având în vedere contextul regional fragil şi implicaţiile de securitate ale acestei afirmaţii? Care este stadiul în care se află programul de modernizare a Armatei Române? Comisia trebuie să afle ce s-a făcut concret în anul 2017 şi cum vor fi cheltuiţi banii pentru modernizare”, a afirmat Raețchi.

Deputatul PNL mai precizează că Marcel Ciolacu trebuie să explice şi de ce „trenează programele de achiziţie a Armatei”. 

„Guvernarea PSD nu mai are niciun strop de credibilitate, dar pentru militarii, cetăţenii României, partenerii ţării noastre este necesară lămurirea situaţiei existente. În ciuda angajamentului asumat de actuala majoritate parlamentară, urmare a pactului pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, trebuie să aflăm de ce trenează programele de achiziţie ale Armatei şi dacă într-adevăr nu mai sunt fonduri pentru chestiuni de bază precum soldele militarilor şi salariile care trebuie achitate lunar de MApN”, a conchis Raeţchi.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi-a dat ieri demisia în urma unui comunicat de presă postat pe site-ul ministerului, despre publicarea căruia susţine că nu ştia. Ţuţuianu a spus că datele prezentate în comunicat, prin care se anunţa că drepturile băneşti ale militarilor vor fi plătite în tranşe sunt reale, dar că s-a ajuns în această situaţie dintr-o problemă tehnică ce ţine de execuţia bugetară şi nu din lipsa de bani. Tot ieri, premierul Mihai Tudose a acceptat marţi demisia acestuia. Marcel Ciolacu a fost numit interimar la Ministerul Apărării.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul de eliberare din funcţie a ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu. Șeful statului a semnat și decretul prin care vicepremierul Marcel Ciolacu preia ca interimar funcţia de ministru al Apărării.