Cine va exploata anul acesta plajele de pe litoral

Cine va exploata anul acesta plajele de pe litoral

După scandalurile de anul trecut, când operatorii au reuşit să intre în posesia plajelor abia în iulie, anul acesta, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) vrea să finalizeze la începutul lui aprilie procesul de închiriere a plajelor.

La sediul ABADL Constanţa a început ieri deschiderea ofertelor pentru atribuirea contractelor de închiriere. Astfel, 177 de agenţi economici au depus oferte pentru cele 73 de sectoare de plajă dintre Năvodari şi Vama Veche, majoritatea vizând plajele din Mamaia, Eforie şi Vama Veche.

Preţurile de pornire, actualizate cu rata inflaţiei, variază între 1 leu/mp/an şi 10 lei/mp/ an, cele mai scumpe fiind în staţiunea Mamaia. Licitaţiile se desfăşoară până mâine inclusiv.

Mazăre nu dă autorizaţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele 73 sectoare de plajă licitate sunt închiriate pentru un sezon, câteva dintre ele putând fi închiriate, în premieră, pentru doi ani. Există însă şi sectoare de plajă ce nu pot fi scoase la licitaţie deoarece au fost adjudecate în perioada 2006-2008. E vorba de patru plaje din Mangalia, Saturn şi Venus, concesionate pe 25 ani de Primăria Mangalia şi de alte sectoare din Mamaia, Eforie, Costineşti şi Neptun, închiriate pe 10 ani înainte de 2009.

Cea mai mare problemă, mai ales în Mamaia, va fi obţinerea autoriza ţiilor de construcţie pro vizorie pentru beach baruri. Motivul: primarul Radu Mazăre refuză să le emită deoarece Planul Urbanistic Zonal a fost anulat de ministrul Elena Udrea.

În schimb, mulţi operatori de plajă susţin că auto ri zaţiile trebuie obţinute de fapt de Apele Române. "Ne confruntăm cu această situaţie de doi ani. Noi construim provizoriu pe plajă, primăria vine şi ne amendează. Noi contestăm în in stanţă, la fel se va întâmpla şi în acest sezon estival", spune operatorul Sorin Greavu.

"Noi construim pe plajă, primăria ne amendează. Noi contestăm în instanţă.", SORIN GREAVU, operator plajă