Evenimentul Zilei > International > Cine va achita factura pandemiei? Există o “clasă de sacrificiu permanent”?
Cine va achita factura pandemiei? Există o “clasă de sacrificiu permanent”?

Cine va achita factura pandemiei? Există o “clasă de sacrificiu permanent”?

Tuturor ne e greu, dar nu la fel, spuneau înainte de pandemie glumeții… Ne-o fi schimbat noul coronavirus viața, dar diferențele dintre săraci și bogați rămân la fel de actuale. Există o categorie de oameni, cei foarte bogați, a căror viață este “la adăpost” oricât de grea ar fi recesiunea care se apropie. La polul opus sunt săracii, “clasa de sacrificiu permanent”. Ei vor duce greul și în această criză. Ziarul turcesc Sabah spune lucrurilor pe nume!

“Vorbim deja de mai multe săptămâni despre efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei mondiale, comerțului și chiar a politicii, dar și despre perioada post-coronavirus.

Însă este vorba și despre efectele importante ale acestei perioade, în care putem spune că învățăm să trăim cu virusul, în viața noastră socială și individuală. Este foarte important tabloul pe care îl înfățișează situația de față în privința „distribuției veniturilor”.

Atât în analizele instituțiilor economice internaționale, cât și în cele ale instituțiilor naționale de statistică, clasele de venituri se împart în „superioare”, „medii-superioare”, „medii”, „medii-inferioare” și „inferioare”.

Traumele și deziluziile economice și sociale pe care le-a cauzat epidemia globală de coronavirus trebuie abordate și din perspectiva distribuției veniturilor.

Din acest punct de vedere, „clasa de venituri” pe care trebuie să o avem prima dată în vedere este reprezentată de „grupul celor care nu vor pierde niciodată”.

Nu este greșit să definim această clasă cu venituri superioare drept „complet la adăpost”. În această clasă de venituri se află cei care sunt „pregătiți” în fața oricărui fel de risc cu care s-ar putea confrunta lumea politico-economică, cei care își pot transforma rapid în lichidități averea, cei care pot investi în domeniile potrivite în timp ce mai toată lumea pierde din cauza crizelor globale. Din această clasă fac parte și cei care se află în echipele care gestionează crizele.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE