Igaş va prelua postul lăsat liber la Ministerul Administraţiei şi Internelor în urma demisiei lui Vasile Blaga. Decizia numirii lui Traian Igaş a fost luată după ce liderii democrat-liberali s-au consultat cu preşedintele Traian Băsescu.

Citiţi şi:

  • Traian Igaş va fi noul ministru de Interne

Cu câteva ore înainte de acest anunţ, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, la finalul şedinţei conducerii democrat-liberalilor, că "s-a decis mandatarea premierului Emil Boc şi a conducerii executive (Adriean Videanu-n.r.) de a discuta la Cotroceni şi a lua o decizie". Boc s-a prezentat cu o listă pe care erau propuşi şase pedelişti. În urma consultărilor cu şeful statului s-a luat decizia ca mandatul de ministru al Administraţiei şi Internelor să fie preluat de Traian Igaş.
Cristian Boureanu a justificat că această consultare cu Traian Băsescu s-a datorat faptului că ministrul de Interne face parte din Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedintele României este cel care îndeplineşte funcţia de preşedinte al CSAT. De altfel, preşedintele Traian Băsescu a cerut ca în astfel de cazuri să aibă un cuvânt de spus.

Înainte de a afla numele noului ministru de Interne, timp de câteva ore au existat zvonuri cu numele mai multor pedelişti. Boureanu a admis, în timpul conferinţei de presă, că „există cel puţin şase propuneri vehiculate”.

  • În jurul prânzului, potrivit unor surse din partid, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori s-au aflat Ioan Oltean, Cezar Preda, Petru Filip şi Traian Igaş, dar nu a fost exclusă nici varianta Gheorghe Falcă. Potrivit aceloraşi surse, Traian Igaş avea cele mai mari şanse de a ocupa portofoliul eliberat de Blaga. Propunerea ca Igaş să-i ia locul lui Blaga a fost făcută de Gheorghe Falcă. 

„Din numele vehiculate oricare poate fi un bun ministru de interne fie că e vorba de Traian Igaş, Ioan Oltean sau Cezar Preda. Nu exclud însă posibiltatea ca Vasile Blaga să revină asupra deciziei în urma discuţiilor de la Cotroceni”, declara Boureanu în urmă cu câteva ore, înainte ca postul de ministru de Interne să fie acordat, oficial, lui Igaş.
Aflat pe lista posibililor succesori ai lui Blaga, senatorul PDL Petru Filip a declarat, pentru EVZ, că nu a avut o discuţie în acest sens cu premierul deoarece decizia urmează să fie luată la Cotroceni.
Democrat-liberalii urmează să se reunească în Colegiul Director, astăzi sau mâine, pentru a valida nominalizarea.
Înaintea şedinţei PDL, premierul Emil Boc a apreciat că Vasile Blaga şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora atunci când a demisionat.
Discuţii la Cotroceni
Ministrul de Interne Vasile Blaga şi-a anunţat astăzi demisia din funcţie. În această dimineaţă, însă, au apărut informaţii potrivit cărora prim-adjunctul ministrului, chestorul Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat pe ordine publică, şeful Poliţiei, Petre Tobă, şeful Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, şi şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (fostul Doi ş’un sfert), Ştefan Pop, demisionează.
Imediat după oficializarea demisiei, Blaga şi toţi şefii de arme din MAI au avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Până la încheierea discuţiilor de la Palatul Cotroceni, niciunul dintre aceştia nu a demisionat.

Te-ar putea interesa și: