Evenimentul Zilei > International > Cine îl va înlocui pe Abu Bakr al Baghdadi la șefia ISIS?
Cine îl va înlocui pe Abu Bakr al Baghdadi la șefia ISIS?

Cine îl va înlocui pe Abu Bakr al Baghdadi la șefia ISIS?

Jalaluddin al-Tunisi, şeful grupării libiene a Statului Islamic (ISIS), este cel mai probabil să devină noul conducător al grupării, după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Al-Tunisi este unul dintre cei mai importanţi aspiranți  la ”succesiunea” lui Al-Baghdadi, în condiţiile în care gruparea teroristă caută să supravieţuiască şi să se extindă  în Africa de Nord după eşecurile înregistrate în Irak şi Siria, scrie Al Arabiya, potrivit jurnal.md.
Oficialii ISIS au confirmat moartea lui Al-Baghdadi, care ar fi fost ucis într-un raid al aviaţiei ruse în Siria, potrivit unei informaţii difuzate marţi de agenţia de ştiri irakiană Al-Sumaria News.
În acest context, gruparea jihadistă are nevoie de un nou lider iar Al-Tunisi este unul dintre cele mai importante nume care ar putea  să-i succeadă lui Al-Baghdadi.

Al-Tunisi,( Mohamed Ben Salem al-Ayouni), s-a născut în 1982, în regiunea Masaken, din provincia Sousse, din Tunisia. A emigrat în Franţa în anii 1990 şi a obţinut cetăţenia franceză, iar după Primăvara Arabă s-a întors în Tunisia natală.
În 2011, Al-Tunisi s-a dus în Siria pentru a lua parte la războiul civil din această ţară. În 2014, el a anunţat că se alătură ISIS, fiind totodată un apropiat al lui Al-Baghdadi, care l-a numit anul trecut lider al ISIS în Libia.