De numele noului ministru se leagă şi câteva controverse publice. Acesta a fost implicat in controversa legată de revenirea lui Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) la catedra de economie din ASE.  În 2014, Hrebenciuc jr. a fost arestat preventiv in dosarul privind retrocedările ilegale de păduri şi era judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat. De asemenea, este de notat că Pavel Năstase a fost de acord cu simplificarea subiectelor la Bacalaureat pentru specializarea Tehnologic, o măsură controversată şi luată fără dezbatere publică, în Guvernul Ponta.

Este considerat unul dintre cei mai bogaţi profesori din sistemul educaţional românesc. Din activitatea de la ASE şi alte colaborări, noul ministru încasează aproximativ 7000 de euro în fiecare lună. Nici la capitolul economii, Năstase nu stă rău. A adunat în conturi, sume de aproximativ 400.0000 de euro, conform declaraţiei de avere din 2013.

 

Noul ministru mai deține trei case: un apartament în București de 80 de metri pătrați, o casă de vacanță la Sinaia de 72,4 mp și o casă în Ilfov de 107 mp, toate împreună cu soția.