Obiceiurile descriu, de asemenea, un caracter, iar Elisabetta Belloni, 62 de ani, din Roma, și-a făcut loc într-o lume a bărbaților: prima femeie care a condus Unitatea de Criză, prima femeie care a condus Cooperarea pentru Dezvoltare, prima femeie care a fost șef de Cabinet al unui ministru de externe și, în special, prima femeie care a condus întreaga mașinărie a Palatului Farnesina, 300 de birouri în străinătate, una dintre cele mai complexe administrații ale statului, cu inima în afara granițelor naționale.

Autoritate, dar nu autoritară, cu o capacitate excepțională de relații externe, înțelese ca atare, dar și umane, în lumea diplomatică, economică, instituțională, inclusiv în cea a Serviciilor, cu care a lucrat cot la cot când a condus Unitatea de Criză. Nu renunță niciodată la telefonul mobil, ci numai atunci când în weekend se bucură de casa sa din mediul rural din Arezzo, împreună cu cei trei iubiți ciobăneşti alsacieni și bucuriile unei grădini de legume pe care îi place să o îngrijească cu mâinile sale.

Este exigentă cu ea însăși, mai mult decât cu ceilalți: Belloni va fi pentru prima dată în fruntea Serviciilor Secrete, încă o dată într-o lume a bărbaților, pe care este obișnuită să o coordoneze.

Belloni a dezvoltat relații cu toți omologii săi din țările aliate

Poate că va fi mai informată în activitățile de informații care privesc țările străine, mai degrabă decât amenințarea internă, dar nu este o marțiană catapultată în Piața Dante, este mai degrabă punctul culminant al unei cariere în care a fost de mai multe ori candidată, cu un profil tehnic și pentru funcții politice: de la ministru de Externe la prim-ministru. În cei cinci ani în care a condus structura Ministerului de Externe de la Palatul Farnesina, Belloni a dezvoltat relații cu toți omologii săi din țările aliate, dar nu numai: o poți suna pe mobil și poți asculta un robot telefonic conectat la rețeaua telefonică a unei țări arabe africane.

Din 21 ianuarie 2021, în Statele Unite o femeie, Avril Haines, a devenit pentru prima dată șefa Intelligence Community, o entitate federativă care include 17 agenții și organizații de spionaj. Echivalentul, cu dimensiuni evident diferite, Serviciilor Secrete italiene (DIS). O coincidență. Relațiile dintre Belloni și Washington sunt, de asemenea, excelente și constante. Așadar, Elisabetta Belloni a devenit prima femeie în fruntea Serviciilor Secrete din Italia. (Rador)

https://www.corriere.it/politica/21_maggio_12/belloni-scuola-farnesina-camminare-all-alba-prima-volta-una-donna-guida-servizi-25134586-b360-11eb-a8d8-6fa95675e8be.shtml