Evenimentul Zilei > International > Cine ar fi crezut? „Ștersul” Medvedev, puci împotriva lui Putin!
Cine ar fi crezut? „Ștersul” Medvedev, puci împotriva lui Putin!

Cine ar fi crezut? „Ștersul” Medvedev, puci împotriva lui Putin!

În NATO se vorbește tot mai mult că Vladimir Putin dă semne de slăbiciune.

Este cea mai fierbinte informație pusă pe masa liderilor Alianței Nord-Atlantice. Se pare că Vladimir Putin s-ar simți „vulnerabil”, după cum scrie Washington Examiner, citând surse militare.

Neoficial, se pare că influența președintelui Vladimir Putin nu mai este atât de fermă pe cât își dorește să arate liderul suprem al Rusiei. Subiectul este comentat și în sânul NATO, iar analiștii cred că puterea lui Putin a scăzut prin prisma determinării cu care s-a grăbit să demită tot Cabinetul Medvedev.

„Se pare că Putin nu mai este atât de puternic și el știe asta”, a declarat un diplomat baltic, completând: „Se simte vulnerabil”.

Sacrificarea lui Dmitri Medvedev ar putea avea legătură și cu o serie de informații pe care Serviciile Secrete i le-au livrat președintelui. Iar Putin, orbit de furie, a decis să-i ia „gâtul” loialistului Medvedev.

Pe de altă parte, alte voci susțin că Vladimir Putin a mutat decisiv pe tabla de șah fiindcă urmărește modificarea Constituției ruse astfel încât să rămână stăpânul Kremlinului și după ce se retrage, în 2024, când își va încheia mandatul actual. Ultimul, conform legislației în vigoare.

„Kremlinul a decis să nu mai aștepte încă cinci ani și, astfel, să riște pierderea controlului”, afirmă și Alisa Muzergues, analist de politică externă la GLOBSEC, un ONG din Slovacia. Iar decizia de a renunța la Medvedev poate sugera că Putin avea nevoie de un țap ispășitor pentru economia bolnavă a Rusiei. Cunoscută fiind imaginea proastă pe care Dmitri Medvedev o avea în ochii opiniei publice, Putin a dat poporului ceea ce dorea – capul premierului!

„Vladimir Putin simte că popularitatea lui scade. Calea de ieșire din criza asta este să dea vina pe Medvedev, pentru a lăsa oamenii să vadă în el liderul care are grijă de ei – «Iată, el e de vină pentru situația Rusiei, iar eu l-am pedepsit!»”, scrie sursa citată.