Cine a câștigat Premiul Pulitzer pentru Literatură 2020?

Cine a câștigat Premiul Pulitzer pentru Literatură 2020?

O explorare cutremurătoare a abuzurilor dintr-o școală de corecție a fost povestea anului.

Colson Whitehead este scriitorul care a pus mâna pe Premiul Pulitzer pentru Literatură 2020 cu romanul „The Nickel Boys“/„Băieții de la Nickel“, o sfâșietoare poveste a abuzurilor petrecute într-o școală de corecție americană ce va apărea la noi în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comanescu, în traducerea lui George Volceanov.

Colson Whitehead este al patrulea dublu laureat al prestigiosului premiu american, după succesul din 2017 cu „Underground Railroad“/„Ruta subterană“, – de asemenea publicat în colecția „Raftul Denisei“ – alăturându-se unui club select de scriitori ca William Faulkner, John Updike și Booth Tarkington care au primit această distincție de două ori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Finaliști

Ceilalți finaliști ai categoriei au fost Ann Patchett cu romanul „The Dutch House“ și Ben Lerner cu romanul „The Topeka School“.

Membrii juriului Pulitzer au considerat „The Nickel Boys“/„Băieții de la Nickel” „o explorare cutremurătoare a abuzurilor dintr-o școală de corecție din Florida în anii segregării rasiale - în esență, o poveste impresionantă despre perseverență, demnitate și împăcare cu sine.“

Legile Jim Crow

Plecând de la fapte reale, întâmplările petrecute într-o școală de corecție americană – Dozier School din Florida – Colson Whitehead descrie în „The Nickel Boys“ ce însemnă să trăiești după legile Jim Crow în sudul Americii în 1962.

Legile Jim Crow sunt legile care au funcționat între anii 1876 –1964, cu un puternic caracter rasist, fiind îndreptate mai ales contra afroamericanilor din SUA. Jim Crow este o figură simbolică a discriminării rasiale din Statele Unite, afroamericanii fiind reprezentați ca persoane stereotipe cu inteligență mediocră.

Primul afro-american dublu câștigător

Colson Whitehead, una dintre vocile proeminente ale ficțiunii americane actuale, s-a născut la 6 noiembrie 1969 în New York și este primul scriitor afro-american dublu câștigător al Premiului Pulitzer.

Până la apariția „The Nickel Boys“/„Băieții de la Nickel“ puteți citi în colecția „ Raftul Denisei“ alte două romane marca Colson Whitehead:

„Ruta subterană“:https://humanitas.ro/humanitas-fiction/…/ruta-subteran%C4%83

„Intuiționista“:https://humanitas.ro/humanitas-fic…/carte/intui%C8%9Bionista