Cifrele care prevestesc dezastrul în România. Un nume greu explică fenomenul

Cifrele care prevestesc dezastrul în România. Un nume greu explică fenomenul

Dumitru Sandu, sociolog și director al Centrului de Studii pentru Migrație, explică de ce tinerii din România preferă să plece în străinătate.

Specialiștii în migrație spun că numărul tinerilor dispuși să părăsească țara este într-o continuă creștere și nu se va opri până ce nu se vor lua anumite măsuri.

Tinerii cei mai predispuși să plece sunt cei cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani, studiile arătând că aproape jumătate dintre aceștia deja au planuri pentru a pleca în străinătate.

„Știm din sondajele realizate că aproximativ jumătate dintre tinerii între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate, planuri structurate. (...) Procentul celor care au intenții, de pe băncile facultății, de a pleca în străinătate este foarte apropiat de 47% – 48% pe totalul tineret.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, intențiile acestea sunt mai bine structurate în cazul celor care sunt în faza de licență, la cei de la master sau la doctorat, dat fiind faptul că cei care au avut intenții să plece, au plecat – procentul este mai mic”, a explicat Dumitru Sandu, sociolog, director Centrul de Studii pentru Migrație, conform Digi24.

„Atitudinea publică actuală din România este: Migrația este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Pur și simplu, punctez exemple de soluții care pot duce în direcția pe care am semnalat-o anterior. Unu - și astea nu le iau din opinii personale, le iau din experiența istorică europeană. Situația noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au știut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă forță de muncă, acolo sunt o groază de oportunități”, mai explică specialistul.