CIA a grăbit asasinarea fratelui vitreg al lui Kim

CIA a grăbit asasinarea fratelui vitreg al lui Kim

Lichidarea pe 13 februarie 2017 a lui Kim Jong Nam, deși a avut loc ziua în amiaza mare, într-un loc înțesat cu oameni și cu camere de supraveghere, precum Aeroportul din Kuala Lumpur, continuă să rămână învăluită în mister. Cele două suspecte arestate au fost între timp eliberate, iar echipa de investigații nu a mai furnizat nicio informație publică.

Într-o anchetă jurnalistică de mare amploare, având acces la multiple surse de informații, Daily Mail a reușit să refacă filmul evenimentelor. Principalele concluzii ale ziariștilor britanici sunt:

● asasinatul a fost opera a două prostituate, agățate și apoi folosite de „prieteni” nord-coreeni;

● crezând că devin celebre pe internet, cele două au crezut sincer că participă la o farsă televizată atunci când l-au mânjit pe Kim Jong Nam pe față cu un agent neurotoxic letal;

● un comando nord-coreean l-a urmărit pe fratele vitreg al dictatoruluiîn călătoria pe care acesta o făcuse prin Asia de Sud-Est înainte de crimă;

● cu puțin timp de a fi ucis, CIA i-a dat zeci de mii de dolari lui Kim Jong Nam;

● autoritățile malaysiene le-au arestat pe criminale, dar le-au eliberat în urma unui acord dubios; „nimeni nu a fost inculpat pentru această crimă oribilă – și este puțin probabil ca acest lucru să se petreacă în viitor”, scrie Daily Mail;

Kim Jong Nam, fost favorit cu ani în urmă să preia conducerea politică a Coreei de Nord, a căzut în dizgrație ca urmare a dependenței sale de cazinouri, femei și alte asemenea distracții „occidentale”.

Încă de când era tânăr, el a fost prins în timp ce încerca să intre în Japonia cu un pașaport fals, intenționând să meargă la Disneyland. Această umilință a fost picătura care a umplut paharul tatălui său, Kim Jong Il. Când Kim Jong Un a fost uns șef al statului, Kim Jong Nam, singurul său rival plauzibil, a înțeles că zilele îi sunt numărate.

 Primul atentat la adresa sa a avut loc în 2012, tot la Kuala Lumpur. Un defector nord-coreean a relatat autorităților sudcoreene că, în 2012, Phenianul a plătit un șofer de taxi pentru a-l accidenta mortal și a fugi de la locul faptei. Planul a eșuat pentru că victima și-a schimbat traseul. La scurt timp, Jong Nam i-a trimis o scrisoare lacrimogenă fratelui său rugându-l să-i cruțe viața. Nu a primit răspuns.

Kim Jong Un, care a avut grijă să-și elimine toți rivalii – inclusiv pe unchiul său de la Armată, ucis cu un tun antiaerian - era convins că Statele Unite vor să-l răstoarne și să-l pună pe fratele lui pe post de marionetă.

 

Kim Jong Nam avea antidotul asupra lui

Înaintea atentatului, agenții nordcoreeni le-au spus fetelor că de data aceasta lucrurile aveau să fie puțin schimbate: trebuiau să-i joace o farsă chiar șefului lor, căruia nu-i prea plăceau astfel de glume. De aceea, trebuiau să acționeze rapid, să-și ceară scuze și să dispară la fel de rapid.

Siti și Huong nu s-au cunoscut până la momentul atacului. Există speculații (neconfirmate până acum) că aveau asupra lor componente separate ale agentului neurotoxic VX, care erau letale doar când se amestecau. De aceea, fetele nu ar fi fost otrăvite. După ce și-au jucat rolul, s-au spălat atent pe mâni și au părăsit aeroportul. Nu știau nici cine era victima, nici că aceasta va muri în douăzeci de minute.

Agenții nord-coreeni au urmărit evenimentele. Imaginile suprinse de camerele de supraveghere îl arată pe unul dintre ei spionând ușa centrului medical al aeroportului. Apoi, convins că misiunea a fost îndeplinită, dispare.

Jong Nam trebuie să fi fost avertizat că viața îi este în pericol: asupra sa, într-o geantă de umăr, au fost descoperite 12 fiole cu antidot pentru agenții neurotoxici. Dar atacul a fost atât de rapid și eficient încât victima, confuză, a uitat să ia doza care i-ar fi salvat viața. Mai avea asupra sa 124.000 de dolari și laptopul cu fișiere șterse.

Farsa de pe YouTube care omoară

Cu patru zile înainte de asasinatul de pe aeroport, Jong Nam s-a întâlnit cu un agent american de origine coreeană într-un complex de lux din insula malayaiană Langkawi. În schimbul unui teanc gros de bancnote de o sută de dolari, Jong Nam i-a permis agentului să descarce de pe laptopul său mai multe fișiere cu documente. Apoi, fișierele au fost șterse.

 Însă și nord-coreenii se aflau pe urmele lui Jong Nam. Când acesta a plecat de la Langkawi către Kuala Lumpur (probabil pentru a-și cheltui în cazinourile de aici banii proaspăt câștigați), soarta sa era pecetluită.

Pregătirile pentru asasinat demaraseră deja cu câteva luni înainte. Dar întâlnirea cu agentul CIA a precipitat evenimentele. Dintr-un cerc mai larg de prostituate frumoase, regimul de la Phenian se oprise asupra lui Siti, de 25 de ani, și a lui Huong, de 27.

Dintr-o familie de țărani indonezieni, divorțată și cu un băiețel, Siti a intrat în industria sexului din Malaysia la sfârșitul lui 2016. Ziua lucra întrun centru de masaj erotic la Flamingo Hotel din Kuala Lumpur. În timpul liber, agăța clienți străini la Beach Bar, având pseudonimul Kelly.

Pe 5 ianuarie 2017, a fost abordată de un șofer malaysian, „John”, dornic să găsească o fată potrivită pentru niște „farse”, care urmau să fie filmate și difuzate pe YouTube. Siti a acceptat să se întâlnească cu un alt bărbat, „James”, dimineața următoare. Agentul nord-coreean „James” i-a spus lui Siti că e japonez și a reușit să o convingă că are toate calitățile pentru a deveni vedetă.

Potrivit serviciilor de informații vietnameze, Huong fusese racolată cu câteva săptămâni mai devreme. Muritoare de foame, participase la un concurs de talente și, deși respinsă, încă visa să devină un star. În decembrie 2016, Huong era prostituată la Hanoi.

Agenții le-au depănat lui Siti și Huong aceeași poveste: tot ce aveau de făcut era o serie de farse în aeroporturi sau mall-uri. Trebuiau să se furișeze în spatele victimelor și să le mânjească pe față cu ulei de bebeluș. Erau plătite cu 80 de dolari pe oră. Alte „victime”, asupra cărora și-au exersat rolurile, erau și ele plătite cu sume asemănătoare.

 

Au scăpat de otravă. Nu și de Kim

Siti (foto) a fost arestată în seara următoare, în timp ce îi oferea unui client servicii sexuale la spa. A crezut că arestarea face parte din farsă. Doar când a văzut știrile la televizor a izbucnit într-un plâns isteric.

Huong a fost arestată când s-a întors a doua zi la aeroport. Îi căuta pe agenți. Cu o zi înainte dispăruseră și îi datorau cei 80 de dolari. A urmat un fiasco diplomatic. Câțiva agenți nord-coreeni au fugit din Kuala Lumpur. Alți patru, inclusiv „James” (Ri Ji U, pe numele real), s-au refugiat în ambasada Phenianului. După o lună, în care mai mulți cetățeni malaysieni au fost arestați în Coreea de Nord, cei patru suspecți au fost eliberați într-un schimb de persoane dubios și li s-a permis să se întoarcă în țara lor. Mulți cred că Siti și Huong sunt în mare pericol. Criminologul malaysian Pathmanathan Sundramoorty de la Universitatea Penang spune: „Acele două femei vor trebui să fie atente la fiecare pas. Coreea de Nord va face orice pentru a le reduce la tăcere. Nu știu cât vor putea să se ascundă”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News