Evenimentul Zilei > Actualitate > Chinezii nevaccinați nu vor mai avea ce căuta în spitale, parcuri și școli. China devine exemplu pentru UE?
Chinezii nevaccinați nu vor mai avea ce căuta în spitale, parcuri și școli. China devine exemplu pentru UE?

Chinezii nevaccinați nu vor mai avea ce căuta în spitale, parcuri și școli. China devine exemplu pentru UE?

Regimul comunist din China e hotârât să vaccineze 85 la sută din populație, așa că trece la măsuri dure de a forța populația să se supună

În ultima săptămână, din ce în ce mai multe autorități locale de pe întreg cuprinsul Chinei au publicat anunțuri care avertizează că cetățenii mai au timp până la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august pentru a se vaccina. Dacă refuză, se vor confrunta cu o varietate de restricții în viața de zi cu zi.

Cum sunt forțați chinezii să se vaccineze

Celor nevaccinați li se va refuza accesul în școli, mijloace de transport în comun și centre medicale, dar și la alte facilități și servicii. Și nu sunt singurele măsuri de acest fel.
Ordinul a fost dat de Partidul Comunist, care e hotărât să obțină așa-numita imunitate de turmă până în decembrie.
Shao Yiming, un epidemiolog al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat presei că, având în vedere că rata de protecție a vaccinurilor chineze este mult sub 100%, China va trebui să vaccineze complet între 80% și 85% din populație, echivalentul a 1 miliard de oameni.

Chinezii au motive să se teamă de vaccin

China are o istorie complicată cu privire la vaccinurile produse în țară și efectelor, așa că oamenii au motive să ezite. Cu toate acestea, apariția mai multor focare locale , i-au determinat pe unii să se hotărască să accepte vaccinarea.
Până miercuri, China a administrat 1,4 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19, potrivit estimărilor presei de stat. Rămâne, totuși, neclar câți dintre chinezi au primit ambele doze.

Politica biciului și morcovului

În încercare de a-i convinge pe oameni să se vaccineze, reprezentanții statului recurg nu numai la bici, ci și la morcov. Site-urile de vaccinare oferă tot felul de beneficii , de la bonuri de cumpărături până la produse alimentare gratuite și înghețată.
E greu de presupus că aceste măsuri vor avea succesul scontat. Procentul de 85 la sută e greu de atins, așa că autoritățile ar putea trece la măsuri și mai dure, scrie CNN.