Proiectul Beijingului prevede dezvoltarea unei centrale electrice în stratosferă, între 2021 şi 2025, urmată de o instalaţie solară de 1 megawatt în spaţiu până în 2030 şi, în cele din urmă, de generatoare mai mari, notează o publicație chineză de stat dedicată ştiinţei şi tehnologiei.

De asemenea, chinezii vor să își construiască și propria staţie spaţială în jurul anului 2022. Numită Tiangong, staţia va avea un modul de bază şi alte două module experimentale, cu o greutate totală de 66 de tone şi capabile să adăpostească trei persoane, cu un ciclu de viaţă proiectat de cel puţin 10 ani. Facilitatea ar fi folosită pentru cercetări ştiinţifice, arată sursa citată.

Însuți preşedintele Xi Jinping a admis eliminarea monopolului guvernamental asupra lansărilor în spaţiu, fapt care a dus la apariţia unor companii private care intenţionează să concureze cu firmele antreprenorilor Elon Musk, Jeff Bezos şi Richard Branson.

Mai mult, aceste startup-uri primesc finanţări din partea fondurilor de investiţii din China şi a investitorilor locali şi se pot baza, de asemenea, pe expertiza cercetătorilor din programul spaţial naţional.