Evenimentul Zilei > Economie > Chinezii ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie
Chinezii ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie

Chinezii ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie

CEFC China Energy Company Ltd ar putea finaliza preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas până la sfârşitul lunii iunie, oferindu-i Chinei acces la piaţa energetică a ţării balcanice şi în Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

CEFC va achiziţiona o participaţie de 51% în KMGI de la KazMunayGas National, care va păstra restul participaţiei, fiind aşteptate aprobări din partea autorităţilor locale şi ale UE, a afirmat Alexey Golovin, vicepreşedinte senior al KMGI. 

''Compania chineză sprijină angajamentele derivate din Memorandumul încheiat între KMGI şi statul român în ceea ce priveşte investiţiile viitoare, care urma să expire în decembrie înainte de a fi prelungit cu trei luni", a declarat Alexey Golovin, potrivit Agerpres, care citează Bloomberg. 

După temeri legate de întârzieri sau probleme juridice cu România, cele două companii au semnat în data de 15 decembrie un acord care va deschide calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză în această ţară din Europa de Est. Tranzacţia are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa Occidentală, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield. 

"La nivel global, strategia este aceea de a construi un pod între Est şi Vest, iar acum, avându-i pe cei de la CEFC de partea noastră, un investitor financiar puternic, putem da viaţă acestui proiect", a declarat Golovin, responsabil de dezvoltare corporativă şi strategie în cadrul KMGI. 

Aflată în proprietatea chinezilor, capacitatea rafinăriei Petromidia a KMGI, deja cea mai mare din România, ar putea creşte până la 7-8 milioane de tone de ţiţei pe an, de la aproximativ 5 milioane de tone în prezent, a explicat Golovin. 

Acesta a adăugat: "Plecând de la faptul că ni se alătură un nou acţionar cu putere financiară, luăm în considerare creşterea capacităţii de rafinare, dar nu în 2017. Este prea devreme să facem declaraţii ferme în această privinţă, e nevoie să studiem problema cu atenţie pentru că este vorba de un subiect foarte important şi o investiţie pe termen lung". 

KMGI, care operează lanţul de benzinării Rompetrol şi două rafinării, planifică pentru acest an investiţii in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, care în mare parte vor fi axate pe operaţiunile companiei din România, a declarat Golovin.