“În cei aproape 40 de ani de când pledează pentru democrație în Hong Kong, Martin Lee nu a fost arestat niciodată.

Acest faptl se datorează, fără îndoială, atașamentului său neabătut pentru formele pașnice de protest și reflectă totodată independența sistemului judiciar din Hong Kong și fapul că autoritățile realizează că persecutarea unui simbol politic ar provoca o reacție adversă majoră, atât pe plan intern cât și extern.

Este prin urmare un semn al acestor vremuri neobișnuite, afectate de pandemie, și al hotărârii regimului comunist din China de a le exploata, faptul că Lee, acum în vârstă de 81 de ani, a fost arestat sâmbătă împreună cu alți 14 politicieni, juriști și activiști cunoscuți din cadrul opoziției.

„Sunt ușurat și mândru să fiu în sfârșit înregistrat drept inculpat, după ce am văzut atât de mulți tineri minunați arestați și inculpați”, a declarat neînfricatul activist. „Vom lupta pentru democrație împreună.”

Curajul îi va fi, fără îndoială,  necesar activistului, pentru că aparent avem de a face cu un efort major al guvernului lui Xi Jinping și al administrației lui marionetă din Hong Kong de a zdrobi mișcarea pro-democrație, folosind pandemia drept acoperire.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE